Tillbaka till träfflistan

Namn:

NYKVARN

Kategori:

Kommun

Tillhör län:

Stockholms län

Registrerad hos PRV:

1998-12-18

Kungl. Maj:t fastställelse:

-

Vapenbeskrivning:

I blått fält ett snedställt kvarnhjul och däröver en forsslända (Heptagenia sulphurea), allt av guld.

Historik:

Kommunen bildades 1999-01-01 genom delning från Södertälje kommun. Forsslända förekommer i kommunen i sjön Yngern där den vittnar om sjöns goda vattenkvalité. I vanliga fall förekommer denna slända, som även framgår av namnet, i forsar där vattnet blir syrerikt. Kvarnhjul syftar på ortens industrihistoria som även återspeglas i ortnamnet.


Samtliga vapen i registret (och på vår Heraldiska hemsida) kan beställas hos Riksarkivet. Normal leveranstid för en kopia av ett heraldiskt vapen är en vecka.

Creative CommonsDenna fil har gjorts tillgänglig under licensen Creative Commons Erkännande-Dela Lika 3.0 Generisk. Erkännande: Vladimir Sagerlund / Riksarkivet Sverige.

 

Denna bild visar en registrerad svensk vapensköld. Även om denna framställning har en fri licens är det inte tillåtet att använda den på ett sådant sätt att det ger intryck av att respektive kommun, länsstyrelse eller annan myndighet står bakom, till exempel som del i ett varumärke. För detta krävs tillstånd från berörd part. Se lag SFS 1976:100 och 1970:498.

Kontakt

Statsheraldiker Henrik Klackenberg, Riksarkivet, tel 010-476 71 92,
e-post: henrik.klackenberg[snabel-a]riksarkivet.se

Heraldisk konstnär Henrik Dahlström, Riksarkivet, tel 010-476 73 04,
e-post: henrik.dahlstrom[snabel-a]riksarkivet.se