Tillbaka till träfflistan

Namn:

NORSJÖ

Kategori:

Kommun

Tillhör län:

Västerbottens län

Registrerad hos PRV:

1987-02-27

Kungl. Maj:t fastställelse:

1947-07-10

Vapenbeskrivning:

Sköld kluven av en vågskura i guld, vari en grön gran, och i grönt, vari ett gyllene kornax.

Historik:

Vapnet fastställdes för Norsjö landskommun. Under åren 1974 – 83 ingick även Malå i storkommunen och i vapnet ersattes granen av en gruvbloss och färgerna var guld och blått. År 1983, då Malå blev egen kommun, återtog den nya kommunen sitt gamla vapnet. Granen syftar på skogsbruk och kornaxet på jordbruk. Vågskuran symboliserar vattendragen i kommunen.


Samtliga vapen i registret (och på vår Heraldiska hemsida) kan beställas hos Riksarkivet. Normal leveranstid för en kopia av ett heraldiskt vapen är en vecka.

Creative CommonsDenna fil har gjorts tillgänglig under licensen Creative Commons Erkännande-Dela Lika 3.0 Generisk. Erkännande: Vladimir Sagerlund / Riksarkivet Sverige.

 

Denna bild visar en registrerad svensk vapensköld. Även om denna framställning har en fri licens är det inte tillåtet att använda den på ett sådant sätt att det ger intryck av att respektive kommun, länsstyrelse eller annan myndighet står bakom, till exempel som del i ett varumärke. För detta krävs tillstånd från berörd part. Se lag SFS 1976:100 och 1970:498.

Kontakt

Statsheraldiker Henrik Klackenberg, Riksarkivet, tel 010-476 71 92,
e-post: henrik.klackenberg[snabel-a]riksarkivet.se

Heraldisk konstnär Henrik Dahlström, Riksarkivet, tel 010-476 73 04,
e-post: henrik.dahlstrom[snabel-a]riksarkivet.se