Tillbaka till träfflistan

Namn:

MORA

Kategori:

Kommun

Tillhör län:

Dalarnas län

Registrerad hos PRV:

1974-01-11

Kungl. Maj:t fastställelse:

1946-12-06

Vapenbeskrivning:

I rött fält en bild av Sankt Mikael och draken, allt av guld.

Historik:

Vapnet fastställdes för dåvarande Mora landskommun och fördes senare av Mora köping. Vapnet bygger på Mora sockensigill känt i avtryck från 1675. Mora kyrka har, redan under den katolska tiden, varit helgad åt ärkeängeln Mikael. På bilden bekämpar han ondskan som symboliseras av draken. S:t Mikaels vingar visar att det inte är S:t Göran. Marknaden, som hölls vid Mickelsmäss har också haft stor betydelse i Mora. Vid kommunsammanläggningen 1971 övertog den nya kommunen köpingens vapen.


Samtliga vapen i registret (och på vår Heraldiska hemsida) kan beställas hos Riksarkivet. Normal leveranstid för en kopia av ett heraldiskt vapen är en vecka.

Creative CommonsDenna fil har gjorts tillgänglig under licensen Creative Commons Erkännande-Dela Lika 3.0 Generisk. Erkännande: Vladimir Sagerlund / Riksarkivet Sverige.

 

Denna bild visar en registrerad svensk vapensköld. Även om denna framställning har en fri licens är det inte tillåtet att använda den på ett sådant sätt att det ger intryck av att respektive kommun, länsstyrelse eller annan myndighet står bakom, till exempel som del i ett varumärke. För detta krävs tillstånd från berörd part. Se lag SFS 1976:100 och 1970:498.

Kontakt

Statsheraldiker Henrik Klackenberg, Riksarkivet, tel 010-476 71 92,
e-post: henrik.klackenberg[snabel-a]riksarkivet.se

Heraldisk konstnär Henrik Dahlström, Riksarkivet, tel 010-476 73 04,
e-post: henrik.dahlstrom[snabel-a]riksarkivet.se