Tillbaka till träfflistan

Namn:

LYCKSELE

Kategori:

Kommun

Tillhör län:

Västerbottens län

Registrerad hos PRV:

1974-01-11

Kungl. Maj:t fastställelse:

1947-06-13

Vapenbeskrivning:

I blått fält en upprest, tillbakaseende varghund av silver med röd beväring och däröver en av en vågskura bildad ginstam av silver, belagd med ett blått besman.

Historik:

Vapnet fastställdes för Lycksele stad. Lycksele är den äldsta orten i södra Lappland med stads rättigheter och var tidigt ett centrum för handel, vilket besman i vapnet syftar på. Vågskuran syftar på stadens läge vid Ume älv och varghunden på landskapets vilda karaktär. Att det blev en varghund i stället för en varg var en kompromiss eftersom man ansåg att vargen kan inte lyfta svansen uppåt, något som är viktigt för heraldiska djur att kunna. Vid kommunsammanläggningen 1971 övertog den nya kommunen stadens vapen.


Samtliga vapen i registret (och på vår Heraldiska hemsida) kan beställas hos Riksarkivet. Normal leveranstid för en kopia av ett heraldiskt vapen är en vecka.

Creative CommonsDenna fil har gjorts tillgänglig under licensen Creative Commons Erkännande-Dela Lika 3.0 Generisk. Erkännande: Vladimir Sagerlund / Riksarkivet Sverige.

 

Denna bild visar en registrerad svensk vapensköld. Även om denna framställning har en fri licens är det inte tillåtet att använda den på ett sådant sätt att det ger intryck av att respektive kommun, länsstyrelse eller annan myndighet står bakom, till exempel som del i ett varumärke. För detta krävs tillstånd från berörd part. Se lag SFS 1976:100 och 1970:498.

Kontakt

Statsheraldiker Henrik Klackenberg, Riksarkivet, tel 010-476 71 92,
e-post: henrik.klackenberg[snabel-a]riksarkivet.se

Heraldisk konstnär Henrik Dahlström, Riksarkivet, tel 010-476 73 04,
e-post: henrik.dahlstrom[snabel-a]riksarkivet.se