Tillbaka till träfflistan

Namn:

LOMMA

Kategori:

Kommun

Tillhör län:

Skåne län

Registrerad hos PRV:

1974-01-11

Kungl. Maj:t fastställelse:

1960-11-25

Vapenbeskrivning:

I rött fält ett ankare av guld och därunder en uppskjutande, genomgående, krenelerad mur av guld med röda fogar.

Historik:

Vapnet är fastställt för Lomma köping. Lomma omnämns 1085 som stad, vilken har vuxit vid den goda hamnen vid Höjeåns utlopp i Öresund. Hamnen markeras i vapnet med ett ankare. Stadsbildningen och den tidiga tegelindustrin producerande gula tegel symboliseras med en mur. Färgerna återgår på Bara härads vapen. Vid kommunsammanläggningen 1963 övertog den nya kommunen köpingens vapen.


Samtliga vapen i registret (och på vår Heraldiska hemsida) kan beställas hos Riksarkivet. Normal leveranstid för en kopia av ett heraldiskt vapen är en vecka.

Creative CommonsDenna fil har gjorts tillgänglig under licensen Creative Commons Erkännande-Dela Lika 3.0 Generisk. Erkännande: Vladimir Sagerlund / Riksarkivet Sverige.

 

Denna bild visar en registrerad svensk vapensköld. Även om denna framställning har en fri licens är det inte tillåtet att använda den på ett sådant sätt att det ger intryck av att respektive kommun, länsstyrelse eller annan myndighet står bakom, till exempel som del i ett varumärke. För detta krävs tillstånd från berörd part. Se lag SFS 1976:100 och 1970:498.

Kontakt

Statsheraldiker Henrik Klackenberg, Riksarkivet, tel 010-476 71 92,
e-post: henrik.klackenberg[snabel-a]riksarkivet.se

Heraldisk konstnär Henrik Dahlström, Riksarkivet, tel 010-476 73 04,
e-post: henrik.dahlstrom[snabel-a]riksarkivet.se