Tillbaka till träfflistan

Namn:

LERUM

Kategori:

Kommun

Tillhör län:

Västra Götalands län

Registrerad hos PRV:

1982-10-08

Kungl. Maj:t fastställelse:

-

Vapenbeskrivning:

I fält av guld ett framåtvänt svart oxhuvud med röd tunga och däröver en röd ginstam belagd med tre ekblad av guld.

Historik:

Vapnet bygger på Vättle härads sigill 1563 med en oxe, vilket syftar på forna tiders kreaturshandel. Oxhuvudet i Lerums kommunvapnet är en heraldisk förkortning av en oxe. Eklöven visar antal av små kommuner ingående i Lerums kommun efter sammanslagning. Vid kommunsammanläggningen 1969 behöll den nya kommunen sitt gamla vapen.


Samtliga vapen i registret (och på vår Heraldiska hemsida) kan beställas hos Riksarkivet. Normal leveranstid för en kopia av ett heraldiskt vapen är en vecka.

Creative CommonsDenna fil har gjorts tillgänglig under licensen Creative Commons Erkännande-Dela Lika 3.0 Generisk. Erkännande: Vladimir Sagerlund / Riksarkivet Sverige.

 

Denna bild visar en registrerad svensk vapensköld. Även om denna framställning har en fri licens är det inte tillåtet att använda den på ett sådant sätt att det ger intryck av att respektive kommun, länsstyrelse eller annan myndighet står bakom, till exempel som del i ett varumärke. För detta krävs tillstånd från berörd part. Se lag SFS 1976:100 och 1970:498.

Kontakt

Statsheraldiker Henrik Klackenberg, Riksarkivet, tel 010-476 71 92,
e-post: henrik.klackenberg[snabel-a]riksarkivet.se

Heraldisk konstnär Henrik Dahlström, Riksarkivet, tel 010-476 73 04,
e-post: henrik.dahlstrom[snabel-a]riksarkivet.se