Tillbaka till träfflistan

Namn:

KIL

Kategori:

Kommun

Tillhör län:

Värmlands län

Registrerad hos PRV:

1974-01-11

Kungl. Maj:t fastställelse:

1963-12-19

Vapenbeskrivning:

I fält av silver en blå kil.

Historik:

Vapnet fastställdes för Stora Kils landskommun och är talande - d.v.s. heraldiska figuren som är kommunens vapen kallas kil. Ursprunget till vapenmotivet är namnet på en nu uppgrundad vik av sjön Norra Hyn där socknens gamla kyrka var belägen. Namnet Stora Kil användes sedan 1886 för att skilja den från andra socknar med namnet Kil. Färgerna är samma som i Värmlands landskapsvapen. Vid kommunsammanläggningen 1971 övertog den nya kommunen landskommunens vapen och namnet ändrades till Kil.


Samtliga vapen i registret (och på vår Heraldiska hemsida) kan beställas hos Riksarkivet. Normal leveranstid för en kopia av ett heraldiskt vapen är en vecka.

Creative CommonsDenna fil har gjorts tillgänglig under licensen Creative Commons Erkännande-Dela Lika 3.0 Generisk. Erkännande: Vladimir Sagerlund / Riksarkivet Sverige.

 

Denna bild visar en registrerad svensk vapensköld. Även om denna framställning har en fri licens är det inte tillåtet att använda den på ett sådant sätt att det ger intryck av att respektive kommun, länsstyrelse eller annan myndighet står bakom, till exempel som del i ett varumärke. För detta krävs tillstånd från berörd part. Se lag SFS 1976:100 och 1970:498.

Kontakt

Statsheraldiker Henrik Klackenberg, Riksarkivet, tel 010-476 71 92,
e-post: henrik.klackenberg[snabel-a]riksarkivet.se

Heraldisk konstnär Henrik Dahlström, Riksarkivet, tel 010-476 73 04,
e-post: henrik.dahlstrom[snabel-a]riksarkivet.se