Tillbaka till träfflistan

Namn:

KALMAR

Kategori:

Kommun

Tillhör län:

Kalmar län

Registrerad hos PRV:

1974-01-11

Kungl. Maj:t fastställelse:

1970-10-16

Vapenbeskrivning:

I fält av silver ett krenelerat, rött borgtorn med port och fönster av guld, uppskjutande från en av en vågskura bildad, blå stam och på båda sidor åtföljt av en sexuddig, röd stjärna.

Historik:

Vapnet fastställdes för Kalmar stad. Motivet är från Kalmars stadssigill från ca 1250 – nordens äldsta kända stadssigill. Stjärnorna tillfogades sigillbilden 1302 där de skulle fylla tomrummet på ett runt sigill. Vid kommunsammanläggningen 1971 övertogs vapnet av den nya kommunen.


Samtliga vapen i registret (och på vår Heraldiska hemsida) kan beställas hos Riksarkivet. Normal leveranstid för en kopia av ett heraldiskt vapen är en vecka.

Creative CommonsDenna fil har gjorts tillgänglig under licensen Creative Commons Erkännande-Dela Lika 3.0 Generisk. Erkännande: Vladimir Sagerlund / Riksarkivet Sverige.

 

Denna bild visar en registrerad svensk vapensköld. Även om denna framställning har en fri licens är det inte tillåtet att använda den på ett sådant sätt att det ger intryck av att respektive kommun, länsstyrelse eller annan myndighet står bakom, till exempel som del i ett varumärke. För detta krävs tillstånd från berörd part. Se lag SFS 1976:100 och 1970:498.

Kontakt

Statsheraldiker Henrik Klackenberg, Riksarkivet, tel 010-476 71 92,
e-post: henrik.klackenberg[snabel-a]riksarkivet.se

Heraldisk konstnär Henrik Dahlström, Riksarkivet, tel 010-476 73 04,
e-post: henrik.dahlstrom[snabel-a]riksarkivet.se