Tillbaka till träfflistan

Namn:

JÄRFÄLLA

Kategori:

Kommun

Tillhör län:

Stockholms län

Registrerad hos PRV:

1977-10-28

Kungl. Maj:t fastställelse:

-

Vapenbeskrivning:

I grönt fält ett stående tillbakaseende lamm av silver med beväpning av guld, hållande med högra frambenet en ginbalkvis ställd, med dubbelkors med svagt utböjda armar försedd stång av guld.

Historik:

Som grund för Järfällas vapen ligger Sollentuna häradssigill känt från 1560-talet. Järfälla ingick i häradet och är den enda del som kan använda sig av den gamla bygdesymbolen. Andra delar av häradet ingår i enheter som redan hade vapen. Dubbelkorset kan eventuellt syfta på ärkebiskopens borg, Stäket, som låg i häradet.


Samtliga vapen i registret (och på vår Heraldiska hemsida) kan beställas hos Riksarkivet. Normal leveranstid för en kopia av ett heraldiskt vapen är en vecka.

Creative CommonsDenna fil har gjorts tillgänglig under licensen Creative Commons Erkännande-Dela Lika 3.0 Generisk. Erkännande: Vladimir Sagerlund / Riksarkivet Sverige.

 

Denna bild visar en registrerad svensk vapensköld. Även om denna framställning har en fri licens är det inte tillåtet att använda den på ett sådant sätt att det ger intryck av att respektive kommun, länsstyrelse eller annan myndighet står bakom, till exempel som del i ett varumärke. För detta krävs tillstånd från berörd part. Se lag SFS 1976:100 och 1970:498.

Kontakt

Statsheraldiker Henrik Klackenberg, Riksarkivet, tel 010-476 71 92,
e-post: henrik.klackenberg[snabel-a]riksarkivet.se

Heraldisk konstnär Henrik Dahlström, Riksarkivet, tel 010-476 73 04,
e-post: henrik.dahlstrom[snabel-a]riksarkivet.se