Tillbaka till träfflistan

Namn:

HÖRBY

Kategori:

Kommun

Tillhör län:

Skåne län

Registrerad hos PRV:

1974-01-11

Kungl. Maj:t fastställelse:

1949-05-20

Vapenbeskrivning:

Sköld delad av rött och silver, i övre fältet en våg upphängd på spetsen av ett svärd, båda av silver, i nedre fältet ett rött andreaskors.

Historik:

Vapnet fastställdes för Hörby köping. Vapnet kallas ”Vågen och vägskälet” och syftar på Frosta härads tingsplats som Hörby har varit sedan 1600-talet. Vågen balanserande på svärdsspetsen symboliserar rättvisan. Andreaskorset syftar på ortens läge vid korsningen mellan väg E22 och väg 13. Vid kommunsammanläggningen 1969 övertog den nya kommunen köpingens vapen.


Samtliga vapen i registret (och på vår Heraldiska hemsida) kan beställas hos Riksarkivet. Normal leveranstid för en kopia av ett heraldiskt vapen är en vecka.

Creative CommonsDenna fil har gjorts tillgänglig under licensen Creative Commons Erkännande-Dela Lika 3.0 Generisk. Erkännande: Vladimir Sagerlund / Riksarkivet Sverige.

 

Denna bild visar en registrerad svensk vapensköld. Även om denna framställning har en fri licens är det inte tillåtet att använda den på ett sådant sätt att det ger intryck av att respektive kommun, länsstyrelse eller annan myndighet står bakom, till exempel som del i ett varumärke. För detta krävs tillstånd från berörd part. Se lag SFS 1976:100 och 1970:498.

Kontakt

Statsheraldiker Henrik Klackenberg, Riksarkivet, tel 010-476 71 92,
e-post: henrik.klackenberg[snabel-a]riksarkivet.se

Heraldisk konstnär Henrik Dahlström, Riksarkivet, tel 010-476 73 04,
e-post: henrik.dahlstrom[snabel-a]riksarkivet.se