Tillbaka till träfflistan

Namn:

HÄRNÖSAND

Kategori:

Kommun

Tillhör län:

Västernorrlands län

Registrerad hos PRV:

1989-11-10

Kungl. Maj:t fastställelse:

1931-04-24

Vapenbeskrivning:

I silverfält en svart bäver med en svart gädda i munnen.

Historik:

Vapnet fastställdes för Härnösands stad och redan 1586 skriver Johan III i privilegiebrevet till den nyligen grundade staden att dess sigill skall innehålla en ”svart bäver med gädda i munnen”. Att brevet innehåller färgangivelse när det är fråga om sigill visar att man tänkte sig även motivets användning som ett vapenbild. Bäver var på den tiden ett i trakten vanligt djur och gäddor var en av skattepersedlar. Vid kommunsammanläggningen 1969 övertog den nya kommunen stadens vapen.


Samtliga vapen i registret (och på vår Heraldiska hemsida) kan beställas hos Riksarkivet. Normal leveranstid för en kopia av ett heraldiskt vapen är en vecka.

Creative CommonsDenna fil har gjorts tillgänglig under licensen Creative Commons Erkännande-Dela Lika 3.0 Generisk. Erkännande: Vladimir Sagerlund / Riksarkivet Sverige.

 

Denna bild visar en registrerad svensk vapensköld. Även om denna framställning har en fri licens är det inte tillåtet att använda den på ett sådant sätt att det ger intryck av att respektive kommun, länsstyrelse eller annan myndighet står bakom, till exempel som del i ett varumärke. För detta krävs tillstånd från berörd part. Se lag SFS 1976:100 och 1970:498.

Kontakt

Statsheraldiker Henrik Klackenberg, Riksarkivet, tel 010-476 71 92,
e-post: henrik.klackenberg[snabel-a]riksarkivet.se

Heraldisk konstnär Henrik Dahlström, Riksarkivet, tel 010-476 73 04,
e-post: henrik.dahlstrom[snabel-a]riksarkivet.se