Tillbaka till träfflistan

Namn:

HÄRJEDALEN

Kategori:

Kommun

Tillhör län:

Jämtlands län

Registrerad hos PRV:

1974-01-11

Kungl. Maj:t fastställelse:

1935-05-23

Vapenbeskrivning:

I fält av silver en framifrån sedd svart räckhammare med röd skaftända, åtföljd till höger av en svart smidestång och till vänster av två stolpvis ordnade och ställda svarta smideshammare med röda skaft, den övre störtad.

Historik:

Kommunen bildades 1974 och använder sedan dess Härjedalens landskapsvapen som kommunvapen. Kommunen omfattar nästan hela landskapet utom Ytterhogdal och en del i norr som ingår i Bergs kommun. Vapnet bygger på Härjedalens sigill, tidigast känt från 1647. Räckhammare användes till bearbetning av myrjärn och så även tång och hammare.


Samtliga vapen i registret (och på vår Heraldiska hemsida) kan beställas hos Riksarkivet. Normal leveranstid för en kopia av ett heraldiskt vapen är en vecka.

Creative CommonsDenna fil har gjorts tillgänglig under licensen Creative Commons Erkännande-Dela Lika 3.0 Generisk. Erkännande: Vladimir Sagerlund / Riksarkivet Sverige.

 

Denna bild visar en registrerad svensk vapensköld. Även om denna framställning har en fri licens är det inte tillåtet att använda den på ett sådant sätt att det ger intryck av att respektive kommun, länsstyrelse eller annan myndighet står bakom, till exempel som del i ett varumärke. För detta krävs tillstånd från berörd part. Se lag SFS 1976:100 och 1970:498.

Kontakt

Statsheraldiker Henrik Klackenberg, Riksarkivet, tel 010-476 71 92,
e-post: henrik.klackenberg[snabel-a]riksarkivet.se

Heraldisk konstnär Henrik Dahlström, Riksarkivet, tel 010-476 73 04,
e-post: henrik.dahlstrom[snabel-a]riksarkivet.se