Tillbaka till träfflistan

Namn:

HÅBO

Kategori:

Kommun

Tillhör län:

Uppsala län

Registrerad hos PRV:

1978-12-15

Kungl. Maj:t fastställelse:

-

Vapenbeskrivning:

I rött ett stående lamm, hållande med högra frambenet en ginbalksvis ställd korsprydd stång med femflikigt banér, allt av guld, banéret belagt med ett rött latinskt kors.

Historik:

Håbos kommunvapen går tillbaka till Håbo härads äldsta kända sigillavtryck från 1568 som hade Guds lamm med fana som motiv. Efterssom Järfälla kommun hade redan samma motiv i sitt vapen, krävdes vissa differentieringar för att särskilja dessa kommuners vapen – lammets hållning och tinkturer varierades. I Håbos vapen står också antalet flikar i banéret för de fem, i kommunen ingående, församlingarna.


Samtliga vapen i registret (och på vår Heraldiska hemsida) kan beställas hos Riksarkivet. Normal leveranstid för en kopia av ett heraldiskt vapen är en vecka.

Creative CommonsDenna fil har gjorts tillgänglig under licensen Creative Commons Erkännande-Dela Lika 3.0 Generisk. Erkännande: Vladimir Sagerlund / Riksarkivet Sverige.

 

Denna bild visar en registrerad svensk vapensköld. Även om denna framställning har en fri licens är det inte tillåtet att använda den på ett sådant sätt att det ger intryck av att respektive kommun, länsstyrelse eller annan myndighet står bakom, till exempel som del i ett varumärke. För detta krävs tillstånd från berörd part. Se lag SFS 1976:100 och 1970:498.

Kontakt

Statsheraldiker Henrik Klackenberg, Riksarkivet, tel 010-476 71 92,
e-post: henrik.klackenberg[snabel-a]riksarkivet.se

Heraldisk konstnär Henrik Dahlström, Riksarkivet, tel 010-476 73 04,
e-post: henrik.dahlstrom[snabel-a]riksarkivet.se