Tillbaka till träfflistan

Namn:

HAPARANDA

Kategori:

Kommun

Tillhör län:

Norrbottens län

Registrerad hos PRV:

1977-03-04

Kungl. Maj:t fastställelse:

1844-09-25

Vapenbeskrivning:

I fält av silver en från ett grönt treberg mellan två uppväxande gröna aspar under en sol av guld uppskjutande riksgränsstolpe av guld med ett blått klot, belagt med tre kronor av guld och krönt med ett kors av guld, lagt över ett svävande, genomgående, nedtill rakt avskuret blått treberg.

Historik:

Vapnet fastställdes för Haparanda köping 1828 och illustrerades av en naturalistisk teckning utan tinkturangivelser. När Haparanda 1842 blev stad, övertog staden köpingens vapen. Senare färgsättning blev dock inte heraldiskt korrekt. Vid kommunsammanslagningen 1967 företogs därför visa färgjusteringar och bilden förtydligades för att bättre stämma med de heraldiska reglerna. Ortens namn betyder aspstrand på finska.


Samtliga vapen i registret (och på vår Heraldiska hemsida) kan beställas hos Riksarkivet. Normal leveranstid för en kopia av ett heraldiskt vapen är en vecka.

Creative CommonsDenna fil har gjorts tillgänglig under licensen Creative Commons Erkännande-Dela Lika 3.0 Generisk. Erkännande: Vladimir Sagerlund / Riksarkivet Sverige.

 

Denna bild visar en registrerad svensk vapensköld. Även om denna framställning har en fri licens är det inte tillåtet att använda den på ett sådant sätt att det ger intryck av att respektive kommun, länsstyrelse eller annan myndighet står bakom, till exempel som del i ett varumärke. För detta krävs tillstånd från berörd part. Se lag SFS 1976:100 och 1970:498.

Kontakt

Statsheraldiker Henrik Klackenberg, Riksarkivet, tel 010-476 71 92,
e-post: henrik.klackenberg[snabel-a]riksarkivet.se

Heraldisk konstnär Henrik Dahlström, Riksarkivet, tel 010-476 73 04,
e-post: henrik.dahlstrom[snabel-a]riksarkivet.se