Tillbaka till träfflistan

Namn:

HANINGE

Kategori:

Kommun

Tillhör län:

Stockholms län

Registrerad hos PRV:

1985-09-06

Kungl. Maj:t fastställelse:

-

Vapenbeskrivning:

Sköld delad av av guld, vari en röd tjädertupp, och av blått, vari ett ankare av guld.

Historik:

Kommunen skapades 1971 genom sammnläggning av Väster- och Österhaninge kommuner. Haninge kommuns vapen har samma bild som Västerhaninge men tjädertuppen ändrades från blå till röd och så skapades även anknytning till Österhaninge som hade en röd tjädertupp i sitt vapen. Kommunnamnet Haninge härleds till ordet hane i betydelsen tupp. Ankaret syftar på i kommunen belägen flottbas vid Hårsfjärden.


Samtliga vapen i registret (och på vår Heraldiska hemsida) kan beställas hos Riksarkivet. Normal leveranstid för en kopia av ett heraldiskt vapen är en vecka.

Creative CommonsDenna fil har gjorts tillgänglig under licensen Creative Commons Erkännande-Dela Lika 3.0 Generisk. Erkännande: Vladimir Sagerlund / Riksarkivet Sverige.

 

Denna bild visar en registrerad svensk vapensköld. Även om denna framställning har en fri licens är det inte tillåtet att använda den på ett sådant sätt att det ger intryck av att respektive kommun, länsstyrelse eller annan myndighet står bakom, till exempel som del i ett varumärke. För detta krävs tillstånd från berörd part. Se lag SFS 1976:100 och 1970:498.

Kontakt

Statsheraldiker Henrik Klackenberg, Riksarkivet, tel 010-476 71 92,
e-post: henrik.klackenberg[snabel-a]riksarkivet.se

Heraldisk konstnär Henrik Dahlström, Riksarkivet, tel 010-476 73 04,
e-post: henrik.dahlstrom[snabel-a]riksarkivet.se