Tillbaka till träfflistan

Namn:

HALLSBERG

Kategori:

Kommun

Tillhör län:

Örebro län

Registrerad hos PRV:

1974-01-11

Kungl. Maj:t fastställelse:

1950-12-15

Vapenbeskrivning:

I rött fält tre i byglarna hopkopplade med svarta nyckelhål försedda hänglås av guld, bildande en på spetsen ställd triangel.

Historik:

Vapnet fastställdes för Hallsbergs köping. Motivet är från 1790-talets sockensigill och kan härstamma från frimurarlogen S:t Johannes i Göteborg och vara överfört av Martin Georg Wallenstråle, som var kyrkoherde i Hallsberg 1783–91. Dessa sammanlänkade lås skall ses som en sinnebild av säkerhet och trygghet. Om en länk brister faller allt isär. I dag vill man i bilden även se en syftning på Hallsberg som järnvägsknut. Tinkturerna är tagna från Närkes landskapsvapen. Vid kommunsammanslagningen 1971 övertog den nya kommunen köpingens vapen som var den enda sammanläggningsdel som hade vapen.


Samtliga vapen i registret (och på vår Heraldiska hemsida) kan beställas hos Riksarkivet. Normal leveranstid för en kopia av ett heraldiskt vapen är en vecka.

Creative CommonsDenna fil har gjorts tillgänglig under licensen Creative Commons Erkännande-Dela Lika 3.0 Generisk. Erkännande: Vladimir Sagerlund / Riksarkivet Sverige.

 

Denna bild visar en registrerad svensk vapensköld. Även om denna framställning har en fri licens är det inte tillåtet att använda den på ett sådant sätt att det ger intryck av att respektive kommun, länsstyrelse eller annan myndighet står bakom, till exempel som del i ett varumärke. För detta krävs tillstånd från berörd part. Se lag SFS 1976:100 och 1970:498.

Kontakt

Statsheraldiker Henrik Klackenberg, Riksarkivet, tel 010-476 71 92,
e-post: henrik.klackenberg[snabel-a]riksarkivet.se

Heraldisk konstnär Henrik Dahlström, Riksarkivet, tel 010-476 73 04,
e-post: henrik.dahlstrom[snabel-a]riksarkivet.se