Sverige 1523
Firandet utgår från ”Sverige 1523” som blir Riksarkivets årsbok för 2023. Den 6 juni 1523 valdes Gustav Vasa till kung och landet gick in i en ny epok. Kungavalet i Strängnäs, aktörerna och betydelsen av 1523 är därför en viktig del av boken.
Men hur såg Sverige ut vid den här tiden? Vilka språk talades och skrevs? Vad åt och drack man? Vilken konst mötte man? Hur religiös var man? Vad vet vi om manliga och kvinnliga aktörer på det ekonomiska och politiska fältet? Hur såg böndernas situation ut? Vad innebar tiden för städerna? Hur betraktades händelserna 1523 i kulturen och historieskrivningen under senare sekler?
Med boken vill Riksarkivet ge en så mångfacetterad, levande och autentisk lägesbeskrivning som möjligt av det kungarike i norr som 1523 redan hade en månghundraårig historia och fortfarande var katolskt. I antologin publiceras 24 nyskrivna artiklar av specialister från olika områden. Vi försöker ge en bredare bild av situationen i Sverige vid detta brytningsskede i vår historia, och här finns till exempel artiklar om ekonomi, religion, språk matkultur, vardagsvåld och sjukdomar. Ambitionen är att hela det dåtida Sverige ska med.
Firande digitalt och på plats
Vi vill att så många som möjligt ska kunna ta del i firandet och därför erbjuder Riksarkivet flera digitala aktiviteter. Du kan ta del av föredragen via livesändning eller se inspelningarna i efterhand. Utställningen ”Sverige 1523” kan du besöka hos oss i Stockholm. Aktiviteterna i firandet är kostnadsfria.
Digitalt lunchföredrag den 26 maj
Varför ger Riksarkivet ut en årsbok om Sverige för femhundra år sedan? I ett digitalt lunchföredrag den 26 maj klockan 11.30 – 12.30 presenterar årsbokens redaktör Claes Gejrot tankarna bakom boken ”Sverige 1523”, ger en översiktlig bild av innehållet och pekar på några särskilt intressanta slutsatser och idéer. Under föredraget har du möjlighet att ställa frågor i chatten.
Information om sista anmälningsdag och hur du anmäler dig till föredraget:
https://events.magnetevents.com/Event/sverige-1523--riksarkivets-arsbok-2023-52274/
Digitalt boksläpp av ”Sverige 1523” med fyra föredrag den 30 maj
Den 30 maj klockan 13.00-15.30 lanseras ”Sverige 1523” ‒ Riksarkivets årsbok 2023. Vid lanseringen kommer kulturministern att tala och fyra av författarna i antologin att presentera sina bidrag och ge prov på innehållets bredd. Lanseringen kommer att livesändas och du är välkommen att se den i Riksarkivets YouTube-kanal.
Information om och länk till livesändningen:
https://riksarkivet.se/sok-arrangemang?item=118614
Utställning ”Sverige 1523” öppnar 1 juni
Förutom antologin satsar Riksarkivet på en utställning med spännande och relevant arkivmaterial, bland annat originalbrev från tiden. Utställningen öppnas för allmänheten den 1 juni på Fyrverkarbacken 13 i Stockholm och kommer att vara öppen året ut.
Information om hur du hittar till oss och våra öppettider:
https://riksarkivet.se/stockholm
Två specialavsnitt av ”Arkivpodden”
Den 6 juni släpps det första av två specialavsnitt om Sverige 1523. Här är det Olle Ferms bidrag till boken som står i centrum. Han ger en fördjupad bild av händelserna i samband med kungavalet. Datum för publicering av det andra avsnittet är ännu inte klart, men det kommer att ske under juli månad. Detta poddavsnitt är ett samtal med Annika Björklund om hennes artikel i antologin, ”Kvinnor i 1523 års Sverige”.
Här hittar du ”Arkivpodden” och länkar till poddavsnitten så snart de är publicerade:
https://riksarkivet.se/arkivpodden
För dig som vill köpa ”Sverige 1523”
Boken ”Sverige 1523” kommer att finnas för försäljning i Riksarkivets webbutik från den 30 maj:
https://webbutik.riksarkivet.se/se/