Demokratin i Sverige fyller 100 år under 2018 – 2021. På Bokmässan uppmärksammar Riksarkivet demokratijubileet och fokuserar på frågor om arkiv, demokrati och jämställdhet.
Vad händer i vår monter?
Här följer ett urval av de föredrag och panelsamtal som vi presenterar under Bokmässan
Arkivens betydelse för demokratin
Riksarkivarie Karin Åström Iko samtalar med Unesco-professorn Ulla Carlsson om arkivens betydelse för demokrati, rättssäkerhet, yttrandefrihet och media- och informationskunnighet.
Forskare och personal från Riksarkivet och andra kulturarvsinstitutioner föreläser om hur demokratin växer fram och fungerar i Sverige, hur kvinnors situation har förändras genom historien och om hur kampen för rösträtt för kvinnor bedrevs. Bland annat berättar historikern Sari Nauman om kvinnors inblandning i svenska uppror under 1600- och 1700-talen. Aina Wallström och Kerstin Wennerström, som båda deltagit i medborgarforskningsprojekt i Riksarkivet, presenterar vad de funnit i arkiven om Nelly Thüring – en av Sverige första riksdagskvinnor.
Arkiv som kunskapskälla och inspiration till kreativt skrivande
Författarna Ida Andersen och Sanna Mac Donald berättar om hur arkiv inspirerat deras respektive romaner. Vi presenterar också ett samtal mellan redaktören för den hyllade kulturtidskriften ESSÄ och två arkivarier från Riksarkivet.
Digitala resurser tillgängliga för alla
I montern berättar vi även om våra digitala resurser som är tillgängliga för alla via riksarkivet.se – Nationell arkivdatabas (NAD) som är sökingången till information om arkiv och samlingar som finns i olika kulturarvsinstitutioner i Sverige, Digitala forskarsalen med tillgång till 65.000.000 skannade bilder av arkivhandlingar, och Möt källorna som är Riksarkivets digitala resurs för skolan.
Vårt fullständiga monterprogram med tider finns på Bokmässans webbplats:
https://bokmassan.se/exhibitors/riksarkivet/