Riksarkivets jubileumsfrimärken.
I år firar Riksarkivet 400 år.
Sedan 1618 har Riksarkivet bevarat statens handlingar, och är därmed en av Sveriges äldsta myndigheter. Då handlade det om kontroll och makt. Idag är arkiven till för alla – en nödvändig del av vår demokrati och vårt gemensamma kulturarv. I arkiven finns berättelser om stora samhällsförändringar och om individers levnadsöden genom historien.
Tillsammans med Postnord har Riksarkivet nu tagit fram jubileumsfrimärken. Motiven speglar olika aspekter av Riksarkivets verksamhet.
På frimärkena syns detalj ur en geometrisk jordebok Uppsala län 1641, volymer ur enskilda arkiv samt detalj ur en mantalslängd Kristianstads län 1815. I bakgrunden syns Axel Oxenstierna (porträtt av David Beck), ett brev skrivet av Lasse Maja och där bredvid i binära tal.
- Vi har 400 år av informationshantering i ryggen, men vi vänder också blicken framåt under vårt jubileumsår. Vad ska finnas i arkiven om 400 år? Hur ska vi säkra dagens och morgondagens samhällsinformation genom tid och rum? Det är viktiga frågor för Riksarkivet och hela samhället, säger riksarkivarie Karin Åström Iko.
Följ Riksarkivets firande via facebook, instagram, twitter och Riksarkivet.se
Frimärkena kan köpas hos Postnord.
Om Riksarkivet
Rikskansler Axel Oxenstierna författade Kansliordningen för Rijkzens Archivum 1618. Riksarkivet var en del av Kungl. Maj:ts kansli fram till 1878, då det blev en självständig myndighet. Krigsarkivet grundades 1805 och blev en avdelning inom Riksarkivet 1995. Under åren 1899–1935 inrättades sju landsarkiv för att bland annat ta hand om de regionala och lokala myndigheternas arkiv. 2010 införlivades landsarkiven i Riksarkivet till en myndighet.
Riksarkivet förvarar främst arkivhandlingar från den svenska statliga och regionala förvaltningen, från myndigheter och andra organ, men har även en stor del arkiv levererade från föreningar, enskilda personer och godsarkiv. Dessa arkiv förvaras på pergament, papper, mikrofilm och på digitala medier, totalt drygt 80 hyllmil.
Det äldsta dokumentet i Riksarkivet är ett pergamentsblad ur en mässbok, skriven i England i slutet av 900-talet. Detta dokument kom till Sverige via den engelska missionen i Norge.