Fira Arkivens dag på Landsarkivet i Göteborg!

Öppet hus med många spännande programpunkter

Lördag 10 november firar vi Arkivens dag med extra lördagsöppet kl 9–15, då har du möjlighet att prova på släktforskning i Landsarkivets läsesal. Personal finns på plats för att visa hur du kommer igång och svarar på frågor. Via datorerna i läsesalen har du tillgång till hela Sveriges kyrkböcker från de senaste århundradena, samt en mängd sökdatabaser som gör det möjligt att hitta personer i historien.

Dessutom erbjuder vi fyra föreläsningar i hörsalen under arkivens dag:

Programpunkter:
kl 10.00-10.30
Introduktion till släktforskning

Landsarkivets person visar hur man kommer igång med att personforska i de svenska kyrkoarkiven.


kl 11-11.45
Akrobatfamiljerna Eisfeldt, Eriksson och Magito
Arkivens hemligheter: Resandefolket och cirkuskonsten
I boken Eisfeldt - En surrealistisk familj, som handlar om resande och cirkus, får vi möta Eisfeldts - en surrealistisk familj som under 1800-talet byggde ett cirkusimperium i underhållningsbranschen. I föredraget berättar konsthistorikern fil.lic. Richard Magito Brun, som är en av bokens medförfattare, om akrobatfamiljerna Eisfeldt, Eriksson och Magito och ger en inblick i arkivforskningen bakom boken.

En bil och en grupp människor i 1920-talskläder 


kl 12.00-12.30
Riksarkivet 400 år – höjdpunkter ur Riksarkivets jubileumsbok Snaphot!

Riksarkivet grundades 1618 och är världens äldsta arkivmyndighet. Det har vi firat under året, bland annat med jubileumsboken Snaphot! som innehåller mängder av intressanta smakprov ur arkiven. I föredraget presenterar vi några av dem.


kl 13.00-13.45
Skrivbröd, Mullöga och Beslöjade bondpigor – om festbröd och kalaskakor

När vardagen avbrutits av årets och livets högtider, har det alltid markerats med särskilda festbröd. Under slutet av 1800-talet introducerades flera nyheter som kom att förändra festbröden och kafferepen med sju sorters kakor blev en del av vår matkultur. Föredrag av Åsa Holmgren, etnolog verksam vid Skansen.

En teckning av ett sorts avancerat bröd 


 

Kontakt för arrangemanget
Karl-Magnus Johansson
Tid och plats
Lör 10 nov 2018

Kl: 09:00 - 15:00

Landsarkivet i Göteborg


Arrangör: Landsarkivet i Göteborg
Se alla arrangemang