KB och Riksarkivet får Chydenius-medaljen för världsminnet tryckfrihetsförordningen 

2024-12-02

Riksarkivet och Kungliga biblioteket (KB) tilldelas Chydenius-medaljen för sitt arbete med att få in 1766 års tryckfrihetsförordning på Unescos lista över världsminnen. Den svenska förordningen var världens första lag som reglerade rätten till det fria ordet.

Medaljen delas ut av Anders Chydenius-stiftelsen, vars huvudperson var en drivande kraft bakom tryckfrihetsförordningen. Riksarkivet bevarar dokument som beskriver processen med att formulera förordningen. KB har i sin tur den tryckta lagen och pamfletter som gavs ut i dess kölvatten. I maj 2023 utsågs handlingarna till världsminne av Unesco.

– Vi är så stolta över att tryckfrihetsförordningen har valts ut som världsminne och uppmärksammas av Anders Chydenius-stiftelsen. Frågorna är högst aktuella i dag och vi vill verka för ett fortsatt kontinuerligt samtal om vikten av öppenhet i samhället, säger riksbibliotekarien Karin Grönvall.

– Det här är en värdefull bekräftelse på vårt engagemang för att sprida kunskap om 1766 års tryckfrihetsförordning. Utmärkelsen är också symboliskt viktig eftersom den påminner oss om de starka och historiska banden som knyter samman Finland och Sverige, säger riksarkivarien Karin Åström Iko.

Chydenius-medaljen tilldelas varje år en person eller organisation som arbetar för demokrati eller innovation. Anders Chydenius-stiftelsen verkar för att vårda demokratiska friheter och försvara ett öppet och respektfullt samtalsklimat.

Mer information finns på stiftelsens webbplats.

Tryckfrihetsförordningen

Sveriges – och världens – första tryckfrihetsförordning trädde i kraft 2 december 1766. Den bestod av två delar:

  • Rätten att publicera tankar, åsikter och känslor i tryck
  • Rätten att ta del av myndigheternas och de styrande organens handlingar (till exempel beslut, protokoll och utredningar), och trycka dem om man ville. Den rättigheten kallas för offentlighetsprincipen.

Läs mer om tryckfrihetsförordningen från 1766.

Unesco världsminne

Ett världsminne är ett dokument eller en samling i ett arkiv eller bibliotek, som är av stort värde för mänskligheten. Sverige har i dagsläget åtta världsminnen:

  • Alfred Nobels familjearkiv
  • Astrid Lindgrens arkiv
  • Dag Hammarskjölds samling
  • Emanuel Swedenborgs arkiv
  • Ingmar Bergmans arkiv
  • Silverbibeln
  • Stockholms stads byggnadsritningar
  • Tryckfrihetsförordningen från 1766

Läs mer på Svenska Unescorådets webbplats.

Kontaktuppgifter

Björn Orring, kommunikationschef, Riksarkivet
Telefon: 010-476 71 54
E-post: bjorn.orring@riksarkivet.se

Lotta Serning, kommunikationschef, Kungliga biblioteket
Telefon: 070-007 33 21
E-post: lotta.serning@kb.se

Visa alla nyheter