Riksarkivet i Hack for Sweden-samarbetet 

2016-12-19

Inom Riksarkivets arbete med öppna data kommer Riksarkivet att delta i "Hack for Sweden", ett event som äger rum den 11-12 mars 2017 i Stockholm: http://hackforsweden.se/sv/. I uppdraget som SMHI har fått från regeringen om att vara projektledare för Hack for Sweden ingår det att samverka med några myndigheter, bland annat Riksarkivet.

Hack for Sweden är ett unikt initiativ för att inspirera studenter, datajournalister, utvecklare och entreprenörer att med hjälp av myndigheters öppna data skapa lösningar eller koncept som ger medborgarnytta. Den första tävlingen hölls 2014 och den fjärde kommer att äga rum helgen den 11-12 mars 2017. Riksarkivet är för första gången med och är partner till Hack for Sweden.

Hack for Sweden är ett samarbete mellan 25 statliga myndigheter och organisationer som vill möjliggöra utveckling av nya tjänster och produkter med hjälp av myndigheters öppna data. Förutom eGovLab, IoT Sverige och regeringskansliet är Folkhälsomyndigheten, Jordbruksverket, Polisen, Riksarkivet och Rymdstyrelsen nya i Hack for Sweden-samarbetet.

Nytt för i år är också att regeringen beslutat att stödja Hack for Sweden.
- Beslutet lägger en ny grund för hur den offentliga verksamheten kan utvecklas över myndighetsgränserna. Tävlingen har redan visat på det stora engagemang som finns kring de möjligheter som finns med öppna data, säger civilminister Ardalan Shekarabi.

 -Hack for Sweden 2017 äger rum i eGovLabs och Stockholms universitets moderna lokaler i Kista och vi har i år infört en helt ny tävlingskategori bästa IoT-lösning. Anmälan öppnar den 15 december och tävlingen är helgen den 11-12 mars, berättar Angela Yong, SMHI, projektledare för Hack for Sweden 2017.

Årets utmaningar 2017 handlar om samhällsbyggnad, miljöinformation samt turism och friluftsliv. Till det kommer ett öppet spår för att fånga upp nya idéer som inte ryms inom utmaningarna.De tävlande har 24 timmar på sig att ta fram ett koncept eller lösning som tydligt visar nyttan med myndigheters öppna data. Det vinnande laget tilldelas Hack for Sweden Award. Det delas även ut priser i kategorierna Bästa visualisering/dataanalys, Bästa nytta för allmänheten, Bästa IoT-lösning samt Deltagarnas pris. 2016 gick Hack for Sweden Award till laget Ge0Hack3rs för webbtjänsten Divercity som hjälper invånare, besökare, planerare och näringsliv att utnyttja stadens möjligheter.

Anmälan öppnades den 15 december.

http://hackforsweden.se/

 

bild geohackers 

Laget som vann Hack for Sweden 2016 heter GeOHack3rs och består av från vänster Marcus Kempe, Joakim Jardenberg (jury), Pernilla Rydmark (jury), Heiti Ernits, Per-Olov Jernberg och Mats Törnberg. Fotograf är Mark Harris.

 

Kontakt
Sanja Halling

Visa alla nyheter

Sidan publicerad: 2013-07-15 | Sidan senast uppdaterad: 2016-09-29