Många har sett det hisnande fotografiet av elva amerikanska byggarbetare som 1932 förevigades under sin lunchpaus, sittande på en balk 250 meter upp i luften. De sitter där och röker och dinglar med benen som vore det ingenting. Långt under dem breder Manhattan ut sig.

Ett annat foto av tillsynes helt orädda byggarbetare pryder omslaget till det sjunde bandet av verket om Uppsala domkyrka. Den bilden är från 1889 och visar norra västtornsspiran. Arbetarna poserar mer eller mindre nonchalant med staden och slätten långt under sig.

Det tredje exemplet, som utgör månadens dokument för december, är ett fotografi från Västerås ångkraftverk i januari 1935. Här sitter montagelaget uppe på skorstenen och ser ut över ett snöigt Västerås. Alla håller inte ens i sig utan balanserar bara sittande på kanten.

fotografi av skorsten 

Sådana här foton utgör viktig dokumentation av storslagna byggprojekt och människorna som genomförde dem. De är dock mer än så, då de också speglar ideal och normer kring t.ex. manlighet, klass, arbete, mod och modernitet. Nog skulle det vara värt en närmare analys?

Du som är intresserad av Västerås ångkraftverks historia kan söka vidare på hemsidan för Föreningen Ångkraftverkets Vänner i Västerås.

Månadens dokument från Landsarkivet i Uppsala december 2015
Statens vattenfallsverk, Västerås värmekraftverk vol. F 18:1

Visa alla månadens dokument