På landsarkivet i Härnösand finns två kyrkoarkiv som inte hör till någon traditionell församling. De båda arkiven rör stora järnvägsbyggen i Norrbottens län; Statsbanan Gällivare-Riksgränsen och Luleå-Ofotens järnväg.
Det fanns givetvis behov av en präst som kunde vara själasörjare för de många tusen arbetare som var sysselsatta med byggandet av järnvägarna. För järnvägen Luleå-Ofoten var det inskrivet i kontraktet företaget som byggde järnvägen (Northern of Europe Railway Company) fått, att företaget skulle bekosta ”nödig religions- och redighetsvård” för arbetarna.
Den 24 januari 1888 skickade Landshövdingen i Luleå ett brev om detta till Domkapitlet i Härnösand och berättade bland annat följande: ”Under det förlupna året har emellertid ingen särskild andlig vård blifvit anordnad, hufvudsakligen af brist på presterliga krafter, men då under innevarande år arbetet kommer att utsträckas in i ödemarken ofvan Gellivara, der ett större antal grufmanskap derjemte uppgifves skola samlas, anser Bef.de nödigt att särskild prestman dertill så fort möjligt är förordnas…”

Brev från landshövdingen i Luleå till Domkapitlet i Härnösand 

Prästen som fick arbeta vid Luleå-Ofotens järnvägsbygge hette Alexander Alexandersson och han förordnades den 22 april 1888 av domkapitlet. Den 2 november 1889 upphörde förordnandet på grund av att antalet arbetare hade minskat kraftigt. Arkiven som lämnats efter järnvägsbyggena är båda mycket små och består bara av en bok vardera med uppgifter om födelse och dop, konfirmation, lysning och vigsel, dödsfall och begravningar. Tidsmässigt sträcker sig Luleå-Ofotens kyrkoarkiv över åren 1888-1889 och Statsbanan Gällivare-Riksgränsens kyrkoarkiv över åren 1899-1917.

Ur Norrbottens läns landskanslis arkiv, volym AIIa:80
Månadens dokument november, Landsarkivet i Härnösand

Visa alla månadens dokument