När en person i äldre tid flyttade ofta, innebär det inte sällan mödosamma efterforskningar för släktforskare, när det gäller att följa personen i kyrkböckerna, inte minst eftersom flyttningslängder, som underlättar sökningen, i regel är bevarade först en bit in på 1800-talet.

Det myckna flyttandet är regel om personen var tjänstehjon, d.v.s. piga eller dräng. Man var i regel städslad för en tid av 1 år hos samme husbonde. Tjänstetiden utlöpte längre tillbaka vid Mickelsmäss (Mikaelidagen den 29/9). Att flyttdagen var förlagd till detta datum hade att göra med att det var en vändpunkt i den lantliga höstkalendern, då skördearbetet i princip var avslutat och en lugnare period inträdde i lanthushållingen. Många utnyttjade möjligheten att söka sig en ny arbetsgivare och flyttade därför varje år vid denna tid. En av anledningarna var säkert den arbetsfria vecka, den s.k. slankveckan, som man hade rätt till enligt den s.k. legostadgan, när man bytte tjänst.

Det är knappast heller någon tillfällighet att flera stora marknader var förlagda till Mickelsmäss, då tjänstehjonen kunde vara lediga i en vecka.

Flera av dessa marknader finns kvar än idag, inom landsarkivets distrikt finns t.ex. Mickelsmässomarknader i Örsundsbro, Kopparberg och Rättvik, trots att flyttningsdagen flyttades från Mikaelidagen ända fram till den 24 oktober. Denna ändring gjordes år 1820 och hade troligen som orsak att en flyttningsdag redan i slutet av september var till men för arbetet med skörden, som på sina håll ännu inte var avslutat vid den tiden.

Att det framförallt var tjänstefolket (alt. tjänstehjonen) som flyttade både inom och mellan församlingarna, blir särskilt tydligt i det exempel på månadens dokument, som här valts.

flyttlängd 

Det är Danmarks kyrkoarkivs längd över alla in- och utflyttade, som på försättsbladet kallas ”TJENSTE-HJONS AFFLYTTNINGSLÄNGD För DANMARCKS SOCHN Ifrån Åhr 1780 Till åhr 1836.

Inuti längden finns ett uppslag, som innehåller avflyttade både år 1819 och 1820. Här kan man tydligt se dels hur många som flyttar samma dag, år 1819 vid Mickelsmäss den 29/9 och 1820 - enligt det som sedan skulle gälla som den stora flyttningsdagen – den 24/10.

flyttlängd 


Månadens dokument oktober 2015, Landsarkivet i Uppsala: Danmarks kyrkoarkiv B:1, in- och utflyttningslängder 1780-1835

Visa alla månadens dokument