Efter det svenska nederlaget vid Poltava 1709 blev flera tusen svenska soldater krigsfångar i Ryssland. Också hustrur, barn och tjänstefolk följde med i fångenskapen, som kom att vara i många år. Inte förrän efter freden i Nystad 1721 fick de tillåtelse att återvända till Sverige.

Åren i fångenskap var svåra. Många av fångarna skickades till Sibirien eller andra avlägsna delar av Ryssland. De tvingades arbeta hårt, bland annat i gruvor, på fästningar och inom jordbruket. Långt ifrån alla överlevde fram till krigsslutet. Men fångarna försökte också skapa någon slags vardag i det nya landet. På flera platser bildades svenska exilförsamlingar och i deras efterlämnade arkiv hittar man anteckningar om bröllop, barnafödslar och begravningar.

Det här dokumentet rör soldaten Lars Hall vid Livkompaniet, som vill gifta sig med en piga i tjänst hos den fångne greve Carl Piper. Hans befäl intygar att det inte förefaller finnas några hinder för ett sådant bröllop, varken när det gällde brudgummens eller bruden. 

Klicka på bilden för att se text tydligare.

 

Texten till dokumentet lyder så här:

Såsom Lars Hall aff Lijffcompagniet will gifta sig medh een piga i hans Exell. greff Pipers hoff och iag weet intet något som det kan förhindra hwarken på hans heller hennes sida, så är iag och der medh väll förnögder att det i Guds namn sker

Muskuo d 6 decemb. A.o 1714

Carl M: Posse

Källa: Riksarkivets ämnessamlingar, Acta Ecclesiastica vol. 160, Riksarkivet Marieberg.

Foto: Riksarkivet, Henrik Lithner

Visa alla månadens dokument