lysnings- och vigselbok 

 

I den här vigselboken från Vaksala år 1799 finns det en sammanfattning av en historia som på sin tid blev en skandal både inom kyrka och stat. Två kvinnor har gift sig med varandra! En månad senare kommer den ena kvinnan in med ett klagomål. Hennes man är varken rik eller man. Nu vill hon få äktenskapet upplöst!

Hur har det här gått till? Anna Maria berättar att hon klätt ut sig som man och tagit på sig faderskapet för ett barn. Därefter åker hon till Stockholm där hon blir skräddarlärling. Efter en tid förstår skräddaren att hon är kvinna och hon får då sparken. Hon lämnar Stockholm som man och blir taffeltäckare vid Eka gård i Hagby socken. Här träffar hon Fredrica och de blir ett par.

Vid ett flertal tillfällen har Anna Maria besiktigats för att fastställa att hon verkligen är man. Det betyder att misstankar har funnits. Samtidigt är det naturligtvis flera personer som känner till att hon är kvinna. Fredrica påstår sig inte ha vetat om att hennes man var en kvinna förrän efter giftermålet.

Det är mycket vi inte får veta! Vem visste vad och vem lurade egentligen vem? Domstolen koncentrerar sig på andra saker. Äktenskapet är en grundpelare i samhället och kvinnorna har drivit med äktenskapet som institution. Båda kvinnorna döms till böter, att mista äran och förbjuds att vistas i Vaksala församling.

Månadens dokument från Landsarkivet i Uppsala november 2015
Vaksala församling, lysnings-och vigselbok, E:1, 1794-1863

Visa alla månadens dokument