Till skillnad från arkivförteckningar över andra statliga arkiv är innehållet i kyrkoarkiven ofta redovisat ner på handlingsnivå och förteckningarna är också i de flesta fall tillgängliga på Internet via Nationella arkivdatabasen (NAD). Även om det därför oftast går att hitta uppgifter om vad det t.ex. finns för ”Övriga handlingar” i kyrkoarkivet, så är dessa handlingar mer eller mindre bortglömda i arkivens gömmor.

Här följer några exempel på vad man kan hitta under seriesignumet P i kyrkoarkiven:

”Som emigrant till ”vilda västern” 1906 – upplevelser och äventyr av författaren E. Fors”.
Maskinskrivet manus om 26 sidor. Det är oklart vilken författare som åsyftas och om texten publicerats.
(Ingår i: Bälinge kyrkoarkiv, Övriga handlingar, vol. PIV:6)

”K Blads sockenhistorik (odat.) och Historik över Bred med omnejd (odat.)”.
Båda består av tätt maskinskrivna sidor i ena fallet över 270 sidor, i det andra över 170 sidor. Det är oklart om dessa manus någonsin givits ut. En kortare beskrivning över Breds socken, som finns i verket Sveriges bebyggelse (Uppland), har skrivits av kyrkoherden i Breds församling Arvid Bladh. Det är oklart om det även är han som är upphovsmannen till Historiken i kyrkoarkivet.
(Ingår i: Breds kyrkoarkiv, vol. PIII:1)

”Skultuna minnesbok. Minnesbok skriven av präster i Skultuna, till största delen av Achatius Nicolai Wichaeus (1612-64)”.
Handskriften är vackert inbunden i ett pergamentband från en tidigare musikhandskrift (från ett kloster?). Huvuddragen av innehållet finns återgivet i en bilagd katalog från en bokauktion 1950, då boken inköptes och återbördades till kyrkoarkivet.
(Ingår i: Skultuna kyrkoarkiv, Övriga handlingar, vol. PI:9).

Det finns en hel del sådana olika slags historiska anteckningar (sockenkrönikor, minnesböcker etc.) eller anteckningar om märkvärdiga händelser o.likn. I övrigt kan det i stort sett finnas alla möjliga handlingar, även ner på individnivå (biografier el.likn.). I Skogstibble kyrkoarkiv, vol. PI:1 finns t.ex. handling, där Ad. Fr. von Walden erkänner sin hushållerskas 5 barn som sina 1808.

Bild från Skultuna minnesbok 

Skultuna minnesbok

 

Uppslag i minnesboken med noteringar om väderleken i Skultuna 1677.


 

Månadens dokument april 2015, landsarkivet i Uppsala

Visa alla månadens dokument