Svenska missionssällskapet bildades 1835 och ändamålet var att öka den ”protestantiska lärans utbredande”. Från början ägnade man sig både åt yttre mission (i andra länder) och inre mission (i den svenska lappmarken). Från 1840-talet koncentrerades verksamheten mer och mer på inre mission i lappmarken. Missionen bedrevs bland annat genom spridning av skrifter och missionsskolor. Den första öppnades 1839 i Knaften, Lycksele. När den statliga nomadskoleverksamheten kom igång minskade missionssällskapet sin skolverksamhet.

fotograf Gustaf Lundgren
Från Gällivare nomadskolhem 1945.

Sällskapets namn ändrades 1961 till Svenska missionssällskapet kyrkan och samerna för att markera att organisationens arbete var inriktad mot den samiska befolkningen. Sällskapet upplöstes 2001 men viss verksamhet hade då överförts till Stiftelsen Missionssällskapet Kyrkan och Samerna som förvaltas av Luleå stift.

fotograf Gustaf Lundgren
Änge barnhem 1906.

I arkivet, som förvaras på Arkivcentrum Nord i Härnösand, finns en mängd fotografier som troligtvis är tagna av lappmissionär Gustaf Lundgren. Även hans personarkiv finns på Arkivcentrum Nord.

Gustaf Lundgren
Lappmissionär Lundgren, rast under predikoresa sommaren 1938.

Ur Svenska missionssällskapet kyrkan och samernas arkiv.

Månadens dokument, februari 2015, Landsarkivet i Härnösand.

Visa alla månadens dokument