Vid en visitation av Hedströms bostad påträffas de stulna föremålen. Hedström skyller dock ifrån sig och säger att han blivit uppmanad av en arbetare Nilsson att hämta sakerna, när han hjälpt honom att flytta. Nilsson säger att så inte är fallet. Dessutom har Nilsson blivit bestulen på fyra handdukar och en skjorta. Hedström nekar även till detta. Han har hittat skjortan på marken och stoppat den under rocken. Hedström ger den sedan till en herr Falk som överlämnat den till polisen. Handdukarna påträffas i vedboden. När Hedström visiteras påträffas även en fällkniv som anmälts stulen av en uppköpare Andersson. Hedström förnekar att han stulit kniven. Den har han bytt till sig av en okänd mansperson på torget två månader tidigare. Vid senare förhör erkänner han att han tagit skjortan och kniven men inte att han stulit sågen, yxan och låset.

Johan Alrik Hedström uppger att han är född den 29 juli 1867 i Romfartuna. Han är gift och har fyra barn, varav tre är utackorderade på fattigvårdens bekostnad. Han kan läsa och skriva och är bosatt på Kungsängsgatan 15. Fram till 12 års ålder vistades han i föräldrahemmet. Därefter fick han tjänst hos en lantbrukare i Sala, där han stannade i tre år. Under denna tid konfirmerades han även. Till yrket är han murare, men han har också arbetat vid bland annat Sala silvergruva, Uppsala hospital och Gustafsbergs porslinsfabrik.

Han har tidigare avtjänat tre fängelsestraff för stöld. Denna gång får han avtjäna ett fängelsestraff på 1 år och sex månader och förlorar dessutom sitt medborgerliga förtroende i 3 år efter frigivningen. Hedström förflyttas från Länsfängelset i Uppsala till Länsfängelset i Linköping.

Här visas den del av domen som rör straffet, första sidan av polisrapporten som bilagts domen (bilaga 27A) samt två fotografier av Hedström, från polisens arkiv.

bild av dom 

bild av polisrapport 

bild av fotografier 

 

Månadens dokument Landsarkivet i Uppsala januari 2015

Uppsala rådhusrätt, dombok i brottmål, § 27, 7 dec 1901, AIb: 52
Polisen i Uppsala, fotografier av brottslingar, 1893-1902, DIVac:1

Visa alla månadens dokument