Skrifterna hör till den andliga sidan av soldatens liv. De visar att Sverige varit ett föregångsland när det gäller den andliga vården av krigsfolk. På 1630-talet trycktes världens första fältbibel för de svenska trupperna i det trettioåriga kriget.
Fältkamraten
Fältkamraten, som utkom 1943, är en antologi med underrubriken ”Läsning för svenska krigsmän utgiven i samarbete med Försvarsstaben”, utgiven på Svenska kyrkans diakonistyrelses förlag. Det som slår en vid läsning av Fältkamraten är främst två saker. Det första är att de som låg inkallade i beredskapens Sverige inte skulle känna sig bortglömda, utan inlemmas i en lång tradition. Där finns utdrag ur Karolinska krigares dagböcker med fokus på vedermödorna under den stränga vintern i Ukraina 1708 och utdrag ur Runebergs Fänriks Ståls sägner med historien om Sven Dufva.
Det andra som utmärker Fältkamraten är innehållets bredd. Där finns kärleksdikter av Carl Jonas Love Almquist och Bo Bergman, utdrag ur regeringsformen finns sida vid sida med utdrag ur de gamla landskapslagarna samt naturligtvis ett utdrag ur Linnés Skånska resa.
Talande för själva avsikten med boken är det citat av den antike författaren Polybios som inleder boken:
Av alla krafter som verka i striden
Är krigarens ande det mest avgörande
Andakt under möda och farlighet
Den andra skriften, Andakt under möda och farlighet, är ett litet oansenligt häfte utgivet 1914, tillägnat de värnpliktiga av Sveriges dåvarande ärkebiskop Nathan Söderblom (1866-1931).
Söderblom förfasades mycket över första världskrigets tragik och mänskliga katastrof och det är mot bakgrund av detta som hans andaktsbok för värnpliktiga bör ses. För eftervärlden framstår Nathan Söderblom som en vidsynt kyrkoman, bland annat som utgivare av källpublikationen Främmande religionsurkunder (1908) med kommenterade utdrag ur de stora världsreligionernas urkunder, bland annat Avesta och Koranen. Han tog även initiativ till det stora ekumeniska mötet Life and Work i Stockholm 1925.
Andakt under möda och farlighet är först och främst att betrakta som en citatsamling. Efter en inledning bestående av två citat av Martin Luther, med tonvikten lagd på bön och arbete, följer 102 korta Bibelcitat, från Moseböckerna till Johannes Uppenbarelse. Citaten fokuserar dock inte på att återberätta den bibliska historien, utan på hur den värnpliktige skall förhålla sig i lidandet samt hur han skall finna frid. Det handlar således inte i första hand om att ingjuta stridsmoral i trupperna på traditionellt sätt.
Bland citaten finns följande ord av Jesus från Matteusevangeliet: Vad hjälper det en människa om hon vinner hela världen, men förlorar sin själ? Eller vad kan en människa giva till att lösa sin själ?
Bibelcitaten följs av ett antal psalmverser och sånger och boken avslutas med ett antal böner. Bland sångerna finns ett bidrag som kom att införlivas i 1937 års psalmbok, nämligen Fädernas kyrka, psalmen ströks dock i 1986 års psalmbok. Där finns en vers som blivit klassisk och som får avsluta denna månads dokument:
Minnen från templet och klockors malm
Fäderna följde, och sången.
Ännu ur fängelsets natt och kvalm
Ljöd genom gallret en kämpes psalm –
Det var en svensk, som satt fången.
På initiativ av den svenska bibliotekariekåren startades på nyåret 1940 en bokinsamling för den svenska frivilligkåren i Finland. Man samlade in omkring 10 000 böcker, bland dessa var 1500 sångböcker. Organisatör blev dåvarande biblioteksassistenten vid Stockholms stadsbibliotek, Bianca Bianchini (1905-1984). Strax därefter blev hon utnämnd till chef för Försvarsstabens fältbibliotek. Hon var den första kvinnan i svenska armén med kaptens grad. Hon avslutade sin karriär som chef för Norrköpings stadsbibliotek 1955-1971. På bilden ses hon fylla lårar med in-samlade böcker. (Foto ur Försvarsstabens arkiv, Informationsavdelningen, Bildsamlingen, Personer A-K, Krigsarkivet)
I mars 1940 tog Svenska folkbibliotekarieföreningen i samarbete med försvarsstabens fältbibliotek, initiativ till en ”bokvecka” till förmån för den svenska neutralitetsvakten. Avsikten var att samla in böcker till de svenska beredskapsmännen och underrubriken var ”Din bok till honom”. Resultatet av denna insamling blev 35 000 böcker. I Krigsarkivets bibliotek förvaras ett originalexemplar av insamlingens affisch.
Henrik Bolmskog
Litteratur
• Söderblom, Nathan. Andakt under möda och farlighet. P. A. Norstedt & Söners förlag (Stockholm 1914)
• Fältkamraten. Läsning för svenska krigsmän utgiven i samarbete med försvarsstaben. Svenska kyrkans diakonistyrelses bokförlag (Uppsala 1943)
• Bianca Bianchini, bibliotekschef 1955-1971. Norrköpings stadsbibliotek
http://www.nsb.norrkoping.se/web/norrkoping/ombiblioteket/historik/bibliotekschefer/biancabianchini
[2014-11-17]
• Hellman, Eskil. Den svenska bibeln genom tiderna : bibliografiska anteckningar till tjänst för forskare och samlare. Sällskapet bokvännerna. Bokvännens bibliotek nr 83 (Stockholm 1968)
• Hammarskiöld, Tora. Bokveckans facit, i Biblioteksbladet årg. 25 (1940). P. A. Norstedt & Söners förlag. (Stockholm 1941, s. 267)
• Från biblioteksfronten, i Biblioteksbladet årg. 25 (1940). P. A. Norstedt & Söners förlag. (Stockholm 1941, s. 19)
• Sundkler, Bengt. Nathan Söderblom, Nationalencyklopedin bd 18. Bokförlaget Bra Böcker. (Höganäs 1995)
• Svenska folkbibliotekarieföreningen. Bokvecka 11-16 mars för neutralitetsvakten: din bok till honom [Affisch] (19