Den 4 oktober 1947 får ambassadören i Hongkong ett brev från direktör John Johansson från AB Iggesunds Bruk i Hudiksvall med fråga om möjligheten att till Hudiksvall få importera fyra stycken mandarinänder från Hongkong.
Ambassadören i Hongkong rådgör med professor Herklots på universitetet i Hongkong och får beskedet att mandarinänder i huvudsak förekommer i norra Kina varför brevet vidarebefordras till Konsulatet i Shanghai. I Johanssons brev finns en avbildning av fåglarna med sina latinska namn, en check på 5 pund som ska täcka kostnaderna och arrangemang har gjorts för att de inköpta fåglarna ska få åka med det svenska flygplanet ”Ansgar”. Johansson framför hur oerhört tacksamma invånarna i Hudiksvall skulle bli eftersom de är stora fågelälskare.
Ambassadsekreteraren Henrik Ramel tar sig an frågan och i brev den 23 oktober beskriver han hur han försöker ordna så att mandarinänderna kan transporteras med båt från Shanghai till Hongkong i god tid för att hinna med flyget ”Ansgar” den 9 december. I detta brev föreslår Ramel samtidigt alternativa möjligheter som att istället köpa mandarinänder från London där de är vanliga eller att från Hongkong skicka 20 ägg istället.
Johansson svarar genast att det kan vara problematiskt att låta änderna fraktas med båt under så lång tid och vill att beskickningen ska skicka ägg istället.
Den 20 november skriver kanslist Gösta Rönnhedh till Johansson och hänvisar till en lokal ornitolog som upplyst om att ”den nuvarande årstiden lämpar sig mindre väl för att sända befruktade ägg med flygplan”. Istället föreslår han att ärendet skall uppskjutas till april nästa år. Den lokala ornitologens mycket specifika instruktioner skrivs ner i en promemoria ”P.M. angående andägg”.
Den 16 april 1948 får historien tyvärr ett abrupt och oväntat slut. Johansson meddelar nu att Veterinärstyrelsen har avslagit deras importlicens för ägg från Kina. Han tackar beskickningen för all hjälp och ärendet avslutas sedan i maj samma år.
Konsulatarkiv Shanghai, vol. F1B:31
Visa alla månadens dokument