I arkivbeståndet återfinns en stor mängd fotografier, ca 100.000 bilder och negativ, som berättar om verksamheten. Allt från skogsskötsel till friluftsliv, jakt och fiske. Just dessa fotografier är tagna av Leif Öster och finns i Domänverket, Informationssektionens arkiv.

fotograf Leif Öster 

fotograf Leif Öster 

Under 1800-talets industriella genombrott ökade behovet av trävaror snabbt vilket medförde att skogens värde steg och kronans vidsträckta skogsbestånd började förvaltas på ett mer aktivt sätt än förut.

I Sverige har kronan ägt jordbruksegendomar sedan omkring 1500-talet. Hur de uppkommit vet man inte säkert. Kronodomänerna växte hastigt under medeltiden, dels genom utmätning för skatt och böter, förpantning och införlivning av de kungliga släktgodsen med kronans egendom, dels genom att kronan själv lät uppodla mark eller tog hand om och återupprättade gårdar, som till följd av digerdöden och andra farsoter lämnats öde. Ett antal gårdar kom även i kronans ägo genom erövring från andra länder, reduktioner, köp eller donationer.

I äldre tid var statsskogsförvaltningens uppgifter främst av övervakande natur. Med det stigande värdet på skogen kom förvaltningen av skogarna alltmera i förgrunden. I och med den så kallade budgetreformen år 1912 fick domänstyrelsen sin ställning som affärsdrivande verk. Det innebar att styrelsen skulle förvalta domänfonden, vars huvudsakliga tillgångar utgjordes av statliga skogs- och jordbruksfastigheter.

Organisatoriskt har Domänverket varit indelat i en central förvaltning, kallad bland annat skogs- eller domänstyrelse och i en regional eller lokal förvaltning (först skogsstaten) med överjägmästardistrikt (senare regioner), revir och bevakningstrakter, senare med skogs- och markförvaltningar och kronojägaredistrikt.

Skogsförvaltningen har till huvudsaklig uppgift att under domänstyrelsens ledning ha hand om den direkta förvaltningen av statens skogar med tillhörande skogsjordbruk och torp.

uniformsteckningar 

Statens Jordbruksdomäner under domänstyrelsens förvaltning består av före detta kungsgårdar och kungsladugårdar, indragna civila och militära boställen samt f d hospitalshemman. Förvaltningen sker genom utarrendering enligt av riksdagen godkända grunder.

Jordbruksförvaltningen har främst till uppgift att under domänstyrelsens ledning ha hand om tillsynen över kronans jordbrukdomäner och handlägga ärenden rörande arrenden, syner, byggnadsfrågor osv.

Månadens dokument, september 2014, Landsarkivet i Härnösand.

Visa alla månadens dokument