Gustav Vasa lät konfiskera böcker ur kloster och kyrkor för att använda som omslag till skattelängder. Eftersom böckerna till stor del var gjorda av pergament kunde de enkelt omvandlas till slitstarka och praktiska pärmar. Det kan tyckas hemskt att de vackra medeltida böckerna behandlades på det här sättet, men det har faktiskt på samma gång inneburit att de kommit att bevaras för eftervärlden.


I Riksarkivet finns runt 23 000 fragment ur medeltida böcker, varav de flesta än idag sitter kvar som omslag till räkenskaper från 1500-talet. De bevarade pergamentomslagen kommer från omkring 11 000 olika böcker, där de äldsta är från 1000-talet. Eftersom böckerna kommer från kyrkor och kloster är det helt naturligt att många av dem är gudstjänstböcker, men det förekommer också juridiska och teologiska verk.

De medeltida pergamentomslagen finns katalogiserade i MPO-databasen, som finns tillgänglig via Riksarkivets hemsida. Man hittar den på adressen www.nad.riksarkivet.se/mpo.

Läs mer om medeltida pergamentomslag i Riksarkivets arkivguide From Manuscripts to Wrappers: Medieval Book Fragments in the Swedish National Archives av Jan Brunius (2013).

Källa: dokumentet har signum Fr 23699 och finns i Avtagna pergamentomslag, Lokala tullräkenskaper 326, Riksarkivet Marieberg.

Visa alla månadens dokument