Strejkbrytarna kom till Lunde den 13 maj 1931. Samma dag anordnade arbetarna ett protestmöte i Kramfors och efter mötet gick de till Sandviken där strejkbrytarna höll på att lasta ett fartyg, ångaren Milos, vid massafabriken. De tågade med banderollen ”För Marma-arbetarnas seger”. Arbetarna tog sig in på fabriksområdet och polis på plats kunde inte skydda strejkbrytarna.
Då den lokala polisen inte kunde kontrollera situationen själva hade militära styrkor beordrats dit av länsstyrelsen. Det rörde sig om cirka 60 man under kapten Nils Mestertons befäl. Militären anlände på kvällen den 13 maj och möttes av starka protester. Militären lastade ur material i Sprängsviken och stationerades därefter i Lunde för att skydda strejkbrytarna. Den protesterande folkmassan kastade sten och militären avlossade lösa skott och rökhandgranater vid sammandrabbningen.
Dagen efter, den 14 maj, samlades upprörda arbetare vid Folkets Park i Frånö och därifrån gick man sedan i ett demonstrationståg mot strejkbrytarnas förläggningsplats i Lunde.
Då demonstrationståget nått fabriksområdet blev de stoppade av en mindre ryttarpatrull som fått order om att hejda tåget. Skottlossning följde och det resulterade i att fyra demonstranter och en åskådare avled. Vittnesmålen är många om vad som egentligen hände. Att fem personer miste livet då de sköts ihjäl av militära styrkor torsdagen den 14 maj 1931 är dock ett faktum.
Ur Västernorrlands läns landskanslis arkiv, volym EXXX:5 och Landsfogden i Västernorrlands läns arkiv, volym EVa:1-7.
Månadens dokument, maj 2014, Landsarkivet i Härnösand.
Visa alla månadens dokument