Uppsala Studentkårs beredskapskommitté arbetade intensivt tidigt på våren 1940 för att mobilisera frivilliga till beredskapsarbete inom jordbruket och andra områden där de kunde ersätta inkallade. En idé som diskuterades var att, som i Finland, låta studentskor sköta luftbevakningen i stället för manliga jordbrukare. Den 5 maj 1940 presenterade Erik Elinder, föreståndare i Studentkårens arbetsförmedling, idén för arbetsmarknadskommissionens ordförande Arthur Thomson som omedelbart kontaktade chefen för Försvarsstaben, generalen Axel Rappe. Denne i sin tur lämnade över ärendet till chefen för luftförsvarssektionen, major Olof Sundell.

 

Sedan gick det fort, ja väldigt fort. Den 14 maj startade den första utbildningen av rekryteringsombud. Ett 20-tal studenter med kårerfarenhet handplockades i samarbete med studentkårerna i Uppsala, Lund och Göteborg. Ett av de första ombuden var historikern och sedermera akademiledamoten Erik Lönnroth.

 

Alla värnpliktsfria män och kvinnor i åldern 17 till 55 år kunde anmäla sig och enrolleras som luftbevakningsfrivillig eller ”tornsvala”. Efter en dags utbildning ansågs de färdiga att tjänstgöra och redan första året kunde mellan 18 000 till 20 000 frivilliga bemanna luftbevakningsstationerna i landet. Minst 10 miljoner dagsverken sparades på detta sätt in åt folkhushållningen under de fem krigsåren.

Per Clason

Källor
Gällivare försvarsområdes f.d. hemliga arkiv, Stabsavdelningen, Serie E, Inkomna skrivelser, volym 1, 1940.

Nordquist, Per Eric; ”Våren 1940 – Tornsvalornas vår, Den frivilliga luftbevakningen 40 år – Hur den startade och vad den betydde”, ISBN 91-85820-03-2, Stockholm 1980.

Försvarsstabens informationsavdelning. Bildbyrån.

 

 

 

 

”Tornsvalor”

Luftbevakningen är ej något latmansgöra –
långa vaktpass dygnet runt,
oavlåtlig, skarp uppmärksamhet!

Tjänsten är lika krävande som viktig i beredskapen!
Ett friskt liv i ofta underbar natur men främst en värdefull insats i försvaret och för folkhushållet

 

 

 

Skrivelse om problem med fridstörare vid luftbevakningsstationen i Vuoddas

 

 

Samtliga bilder ur Försvarsstabens informationsavdelning. Bildbyrån.

 


 

Visa alla månadens dokument