I oktober 1962 hade amerikanska spaningsflygare konstaterat att avskjutningsramper för kärnvapenbestyckade medeldistansrobotar höll på att uppföras på Kuba av Sovjetunionen. USA beslöt att införa en flottblockad som skulle hindra sovjetiska fartyg, lastade med robotarna, att nå målet. Under tiden som fartygen stävade på mot en hotande konfrontation med svåröverskådliga följder, fördes en intensiv diskussion mellan USA:s och Sovjetunionens ledare. Resten av världen var hjälplösa åskådare till vad som skulle kunna urarta till ett globalt kärnvapenkrig. Till slut, den 28 oktober, nådde man en överenskommelse.
Arméns uppvisning på Röda Torget 1957. Försvarsstaben Pressavd, nr 10563.
Vad som kanske är mindre känt är att den svenske spionen Stig Wennerström, lämnade över en rapport om krisen till Sovjetunionen. Rapporten är författad av den svenske arméattachén i Moskva den 29 november 1962. I rapporten beskrivs dels hur Sovjet under Kubakrisen hade sina interkontinentala robotenheter stående stridsberedda med full bemanning och robotarna inriktade, på sina baser inom Sovjetunionen och dels att atomubåtar med robotar legat i Atlanten, skjutklara mot mål i USA.
När Stig Wennerström blev avslöjad som spion 1963 påbörjades en utredning med hjälp av Försvarsstabens säkerhetsavdelning. Man gick igenom vilken typ av handlingar Wennerström hade haft tillgång till och vilka som hade lämnats över till Sovjetunionen. Det viktiga var att komma fram till vilka skadeverkningar Sverige lidit av detta.
När det gällde dokumentet ovan kunde utredningen konstatera att Wennerströms överlämnande inte hade lett till några problem eller andra konsekvenser för krigsmakten, åtminstone inte i nuläget. De skadeverkningar som det möjligen kunde vålla Sverige var att Sovjetunionen nu fick kännedom om, eller bekräftelse på, att den svenska krigsmakten hade nära kontakter med vissa NATO-länder, främst USA. Detta kunde i sin tur leda till att västländer blev mer restriktiva med att lämna ut uppgifter till svenska försvarsattachéer.
Ingrid Karlsson
Källa:
Försvarsstaben Pressavd
Försvarsstabens underrättelseavdelning, volym E I:15:1.
Visa alla månadens dokument