I 80 år har Mandel Karlsson legat vid överste Gyllenskalps regemente i Klackamo. Namnet Klackamo associerar till Bohus regemente i Backamo, men i själva verket är förebilden I 16, Hallands regemente, där även seriens skapare, Rudolf Petersson var förlagd.

91:ans nummer torde bygga på en missuppfattning från Mandels sida - han har läst axelklaffens I 16 upp och ner. 91:ans uniform är för övrigt värd en granskning - den är ju blå och gammaldags medan alla övriga karaktärer har arméns normala grå. Förklaringen är troligen att upphovsmannen Petersson och hans årskamrater måste använda gamla uniformer under krigsåren då de nyare inte räckte till åt alla mobiliserade.

Rudolf Petersson (1896-1970) ryckte in vid I 16 med vpl-nummer 415 8/16 år 1916 efter att ha gått ut Valands konstskola. Han valde då att ta värvning som volontär på två år. Peterssons volontärtid 1917-1918 har lämnat några spår efter sig i Hallands regementes arkiv, som kan skådas nedan. Han avancerade bl.a. till korpral vid det fjärde kompaniet som nr 72. Till skillnad från sin påhittade rekryt var Petersson en mönstersoldat. Han var ostraffad enligt straffjournalen, gick igenom korpralskolan med betyget "med beröm godkänd" och fick vid avskedet vitsordet att han fullgjort tjänsten "utmärkt väl".

 

Ansökan från Rudolf Petersson att bli antagen som volontär.
Hallands regementes arkiv, nr 4 Kullings kompani, serie D. Volontärkontrakt

Efter militärtjänsten kom Petersson så småningom till USA där han arbetade som reportagetecknare i tio års tid. Hemkommen till Sverige igen gjorde han 1932 entré med "91:an Karlsson" i tidningen Allt för Alla. Redan 1934 kom den första jultidningen med figuren, 1946 var det så dags för den första filmen med Gus Dahlström i titelrollen och 1956 utkom det första numret av den egna serietidningen. Det gjordes även försök att exportera 91:an och åtminstone i Norge blev det viss framgång under namnet 91 Stomperud.

Fanns det då några levande förebilder till seriens figurer? Jovisst, både 91:an och hans rival/kamrat 87:an fanns på regementet, enligt Pettersson. Förebilden för 91:an lär ha varit en liten vithårig, argsint man från Örkelljunga, med smeknamnet Vitus medan 87:an i själva verket var en frodig och godsint hallänning. Om man förutsätter att denne Vitus fanns i samma grupp som Petersson själv faller strålkastarljuset på nr 64 Sigfrid Johansson, född den 7 mars 1895. Sigfrid Johansson var den enda i gruppen som stammade från Örkelljunga och han tjänstgjorde 1915-1920. I likhet med 91:an hamnade Johansson i buren vid ett flertal tillfällen och blev till slut degraderad från gevärshantverkare till vanlig menig efter ett uppträde som gav honom sex dagars sträng arrest. Den initierade 91:an-läsaren känner också igen 64:an som en av de vanligast förekommande bifigurerna på luckan.

 

Straffjournal för nr 64 Sigfrid Johansson, en möjlig kandidat till att vara förebild för 91:an Karlsson.
Hallands regementes arkiv, nr 4 Kullings kompani, serie D. Straffjournal

 


Även officerskåren torde vara karikerad på verkligheten. Bakom den stolte generalen Bääfvenhjelm döljer sig Bror Mörcke, statsråd, chef för lantförsvarsdepartementet och generalmajor. Den koleriske överste Gyllenskalp lär vara ett porträtt av överste Peter Hegardt medan den trinde major Morgonkröök i verkligheten hette major Bror Albert Lagercrantz.

  

Dåvarande översten Peter Hegardt, 1868-1945, till vänster, sekonderad av dåvarande majoren Bror Albert Lagercrantz, 1861-1937. Jämför dem med överste Gyllenskalp och major Morgonkröök.
(Gruppfotosamlingen, Hallands regemente 1915).

 

 

Bror Birger Emil Mörcke, 1861-1951. Generallöjtnant, chef för lantförsvarsdepartementet samt förebild för general Bääfvenhjelm. (Porträttsamlingen).

Seriefiguren har hedrats med en staty vid Storgatan i Halmstad, gjord av Nils Egerbrandt, den som tog över ritstiftet efter Petersson.

 

Källor:
Hallands regementes arkiv, nr 4 Kullings kompani, serie D. Volontärkontrakt, Straffjournal
Aremar, Sven: Ur folkmun och arkiv. Kristianstad 2002.
Kungl. Hallands regementes historia 1624 - 1961. Halmstad 1964.
http://91an.net/

 

 
 
 

Visa alla månadens dokument