På framsida av albumet står det ” Till Maria Gerle från Cederbergs Barn 1883.” När man bläddrar i albumet slås man av hur imponerande och lyxiga dessa bilder måste ha varit vid 1800-talets slut! De är inklistrade tematiskt. Här ses motiv med jul- och vintermotiv, men också en klassisk ängel på ett moln.

Bokmärket fick sitt namn på 1800-talet. Tidigare kallades de bara för bilder därför att man klippte ut bilder ur trasiga böcker, bokmärken. Under 1700-talet fanns det så kallade klippark, som var en föregångare till bokmärket. Bilderna från arket klipptes ut och klistrades in i album.

Under 1800-talets mitt var det viktigt att underhålla vänskapen genom att ge varandra små presenter. Man klistrade gärna bilder på till exempel gratulationskort, askar, karamellpapper och till och med på bakverk. Det mest avbildade motivet är den så kallade Rafaelängeln.

Många har genom tiderna bytt och samlat på bokmärken. Under 1800-talet var det vanligt att vuxna samlade på dem, men när de blev billigare började även barn samla på bokmärken. Bokmärkena tillverkades ofta i Tyskland, England och Amerika. I Sverige var intresset för att samla bokmärken som störst mellan åren 1930-1970.


 

 

 

 

 

 

 

Månadens dokument, december 2013

Stiftelsen Anna Geijers barnhems arkiv, Bokmärkesalbum 1883, H:1

Visa alla månadens dokument