Bland greven och riksmarskalken Axel von Fersens (1755-1810) efterlämnade handlingar i Löfstads säteris arkiv, finns en handling bevarad från Gustav III:s ryska krig 1788-1790 där greven själv deltog. Det är en plan över utvecklingen under sjöslaget vid Ölands södra udde den 26 juli 1789. Planen återger de svenska och ryska örlogsfartygens positioner vid fem olika tidpunkter under dagen, från inledningen kl. 4 på morgonen till att slaget avslutades kl. 8 på kvällen. Även vindriktningen under dagen har noterats. Den svenska flottan anfördes av hertig Carl och den ryska av amiral Schichacof. Här framgår också de svenska skeppens namn (exempelvis Dristigheten, Rättvisan, Dygden, Tapperheten) och befälhavare. I den femte positionen kl. 8 om aftonen då Bataillien slutades ser de svenska fartygen ut att ha omringat en del av de ryska.

Svenskarnas målsättning med slaget var att förhindra den ryska flottan att ansluta till en annan rysk styrka som var förlagd utanför Köpenhamn. Slaget blev oavgjort men strategiskt sett ändå en seger för ryssarna som kunde förena sig med styrkan utanför Köpenhamn.

Löfstads säteris arkiv förvaras på Landsarkivet i Vadstena och omfattar ca 10 hyllmeter handlingar från perioden 1540-tal - 1940-tal.  Handlingarna, som har sitt ursprung på Löfstad slott utanför Norrköping, härrör främst från medlemmar av släkterna Lillie, de la Gardie, von Fersen och Piper som innehaft slottet. Arkivhandlingarna kan beställas fram i original och studeras i landsarkivets forskarsal.

 

 

Plan över sjöslaget hämtat ur Axel von Fersens efterlämnade handlingar (Löfstads säteris arkiv, volym B VIII b:1)

Thomas Stellrot
thomas.stellrot[at]riksarkivet.se

Visa alla månadens dokument