Tillbaka till träfflistan

Namn:

Östergötland

Kategori:

Landskap

Registrerad hos PRV:

1974-01-11

Kungl. Maj:t fastställelse:

1972-05-19

Vapenbeskrivning:

I rött fält en gyllene grip med drakvinge och draksvans samt med blå draktunga och beväpning, i vart av sköldens hörn åtföljd av en ros av silver.

Historik:

Östergötlands vapen var representerat i processionen vid Gustav Vasas begravning 1560 med två vapen – ett för området väster om Stångån och ett för öster om Stångån. Västanstång hade en drake och Östanstång ett lejon i delat fält. Rött och guld var huvudfärger i båda vapnen. Draken hade den utformning med fyra ben, som brukar kallas lindorm. Att landskapet hade två vapen hänger sannolikt samman med att den västra delen – med Vadstena – var huvuddel i kungasonen Magnus’ hertigdöme. Drakvapnet fick så småningom även bitecken i form av rosor. 1884 fastställdes vapnet med en grip försedd med drakvingar och draksvans – enkombination av Västanstångs drake och Östanstångs lejon. Förnyad fastställelse dröjde ända till 1972 och då infördes de blå inslagen som en parallell till övriga vapendjur.


Samtliga vapen i registret (och på vår Heraldiska hemsida) kan beställas hos Riksarkivet. Normal leveranstid för en kopia av ett heraldiskt vapen är en vecka.

Denna bild visar en registrerad svensk vapensköld. Även om denna framställning har en fri licens är det inte tillåtet att använda den på ett sådant sätt att det ger intryck av att respektive kommun, länsstyrelse eller annan myndighet står bakom, till exempel som del i ett varumärke. För detta krävs tillstånd från berörd part. Se lag SFS 2019:167 och 1970:498.