Till innehållet
Välkommen till vår nya webbplats! Läs mer

Artificiell intelligens och arkiv

Artificiell intelligens ger nya möjligheter till återanvändning och analys av data och innebär ett paradigmskifte för arkivsektorn då AI möjliggör tillgängliggörande av information på sätt som tidigare inte var möjliga.

Arkivboxar bredvid ettor och nollor
Riksarkivet

Samarbeta med oss!

Är du intresserad av att samarbeta om AI inom ramen för ett forskningsprojekt eller en forskningsinfrastruktur?

Kontakta vår FoU-funktion på forskning@riksarkivet.se om du vill samarbeta med oss inom ramen för ett forskningsprojekt eller en forskningsinfrastruktur.

Riksarkivet samarbetar med flera svenska och nordiska institutioner och forskningsinfrastrukturer för att dela kunskap, data och erfarenheter. Vi deltar också i det myndighetsövergripande samverkansinitiativet eSam där det ingår flera AI-relaterade arbetsgrupper.

Nyheter om artificiell intelligens och arkiv

Ett gammalt, handskrivet dokument med svårtolkbar text, där ett förstoringsglas framhäver en del av texten för att tydliggöra innehållet. Förstoringsglaset visar några ord i klartext, vilket illustrerar processen av transkribering och digital tolkning av historiska handskrifter.

Vill du eller din organisation kunna transkribera stora mängder handskrivna dokument i er egen IT-miljö? Eller dokument som innehåller känsliga personuppgifter? Det vill vi på Riksarkivet också och nu

Artificiell intelligens på Riksarkivet

Riksarkivet satsar på artificiell intelligens (AI) för att göra våra historiska arkiv mer tillgängliga och effektivisera vår handläggning. Genom AI kan stora mängder dokument analyseras snabbare och mer effektivt. Det här ger både forskare och allmänheten en unik möjlighet att utforska vårt gemensamma kulturarv på nya sätt.

Avslutade projekt och prototyper

Projektet pågick 2020–2022 och undersökte möjligheterna att använda tekniker knutna till artificiell intelligens (AI) för att söka i digitiserat arkivmaterial. Resultatet blev positivt. Det är möjligt att med tränade

I detta projekt har vi undersökt hur Handwritten Text Recognition (HTR) kan användas inom Riksarkivet för att tillgängliggöra arkivmaterial på nya sätt, med fokus på textinnehållet. Projektet pågick under 2020

Praktik

Studerar du datavetenskap? Eller till att bli ML-ingenjör? Eller annan utbildning relaterad till AI/ML? Gör praktik hos oss!

För dig som studerar datavetenskap eller maskininlärning finns möjligheten att göra praktik på AI-labbet.

Digitalisering av historisk text – en revolution i vardande

Hur väl kan en AI transkribera äldre handskrifter? Spelar det någon roll vilket språk handskriften är på? Eller hur gammal handskriften är? Och hur funkar det rent tekniskt?

AI-assistenter i arkiven

Kan en AI som ChatGPT fungera som en assistent till forskare i arkiven? Hur svårt vore det att skapa en AI-bot som är ”uppkopplad” mot NAD eller Riksarkivets arkivguider? Kan AI ”läsa” transkriberade arkivhandlingar?