Till innehållet
Välkommen till vår nya webbplats! Läs mer

Statssymboler

Regleringen av svenska statssymboler syftar till att tydligt kommunicera vem avsändaren är, särskilt vid myndighetsutövning. Här finns information om hur dessa får användas och i vilka sammanhang.

Sveriges flagga, en blå bakgrund med ett gult kors som sträcker sig över hela flaggan.

Sveriges flaggs historia går tillbaka till mitten av 1500-talet. Modellen hämtades säkerligen från Danmark, som sedan länge haft den röda och vita korsflaggan Dannebrogen som symbol. Färgerna kommer från

Stora riksvapnet i Sverige, som visar ett kungligt vapen med två gyllene lejon som håller en sköld med tre kronor, omgiven av en kunglig mantel och en krona ovanpå.

Sverige har två riksvapen, stora riksvapnet, som också är statschefens personliga vapen, och lilla riksvapnet. Riksvapnen används som symboler för den svenska staten.

Lilla riksvapnet i Sverige, med tre gyllene kronor på en blå sköld, toppat med en kunglig krona.

Enligt lagen om Sveriges riksvapen får svenska myndigheter använda lilla riksvapnet eller en kunglig krona som sina symboler. Riksvapnen får inte användas i andra sammanhang utan tillstånd.

En samling svenska logotyper och symboler som innehåller motivet 'Tre Kronor'. Från vänster till höger: Svenska Ishockeyförbundets runda emblem med ett vikingaskepp, Tre Kronor-symbolen i gult, Sveriges Riksbanks blå logotyp med tre kronor ovanför två korslagda nycklar, Statens haverikommissions logotyp med tre kronor i mörkblått, ett vapensköldliknande emblem med tre kronor över ett rött griphuvud, och en gul-blå sköld med tre kronor på vänster sida och ett svärd på höger sida.

En symbol med tre kronor är alltid skyddad enligt lag. En så kallad öppen krona är inte skyddad som officiell beteckning, men bör inte utformas så den påminner om öppna