Till innehållet
Välkommen till vår nya webbplats! Läs mer

Skanning och digitiseringstjänster

Riksarkivet arbetar med att digitisera olika originalmaterial, allt från pappershandlingar till fotografier. Våra tjänster är tillgängliga för statliga myndigheter och andra offentligt finansierade verksamheter.

En man sitter vid en bokskanner och arbetar.
Björn Lojander, Riksarkivet

Riksarkivet har genom åren producerat mer än 375 miljoner digitala bilder. Uppdragen har varierat från enstaka böcker till hela arkiv på hundratals hyllmeter.

Genom att digitisera kan viktig information tillgängliggöras och bevaras för framtiden. Digitisering är också en förutsättning för att skapa digitala tjänster och ställa om verksamhet och arbetssätt för att möta omvärldens behov.

Vad digitiserar vi?

Med mer än 20 års arbete på området så har vi en bred erfarenhet av att digitisera, både för eget behov och för andra aktörers räkning. Sedan 2018 har Riksarkivet också i uppdrag att vara ett nationellt centrum för digitalisering av kulturarvsinformation. Vi digitiserar bland annat:

  • pappershandlingar
  • pergament
  • mikrofilm
  • fotografiskt material inklusive negativ på cellulosanitratbas

Digitisera tillsammans med oss

Axplock av uppdrag

Av Riksarkivets eget arkivmaterial är de svenska kyrkböckerna det mest omfattande som har digitiserats.

Bland uppdragen åt andra myndigheter kan särskilt nämnas lantmäteriets kart- och aktarkiv samt det långsiktigt pågående arbetet med att digitisera svenska dagstidningar som genomförs i samarbete med Kungliga biblioteket. Av totalt 130 miljoner tidningssidor har nu cirka 35 miljoner digitiserats. Samtliga dagstidningar med utgivningsår före år 1906, samt de största dagstidningarna utgivna därefter, är i dagsläget klara.

En person skannar dokument

Sedan november 2022 arbetar Riksarkivet med ett stort projekt på uppdrag av Trafikverket. Plan- och profilritningar över vägprojekt från hela landet under åren 1944–1991 digitiseras och görs tillgänglig för

Brev utspridda på ett bord
Brev ur arkivet efter emigrantfirman Bröderna Larsson & Co.. Karl-Magnus Johansson, Riksarkivet

Kontakta oss

Har ni analog information som behöver tillgängliggöras?

Välkomna att kontakta oss på riksarkivet@riksarkivet.se och ange att ni är intresserad av digitiseringstjänster.