När Sverige blev demokratiskt
Hur organiserade kvinnorna sin kamp för rösträtt? Vad var det som till slut fällde avgörandet när den svenska riksdagen beslutade att införa allmän och lika rösträtt? Fick verkligen alla i Sverige rösta i valet 1921? Vilken roll spelar arkiv i ett demokratiskt samhälle?
Avsnitt i poddserien om när Sverige blev demokratiskt
Fyra poddavsnitt om när Sverige blev demokratiskt 1918-1921
Arkivpodden presenterar en serie i fyra delar om vägen till den allmänna och lika rösträtten i Sverige. Följ med på resan!
I avsnitten får vi besök av flera gäster; professor emerita Christina Florin berättar om den mödosamma kampen för kvinnlig rösträtt, professor Torbjörn Nilsson tar oss med på den långa vägen till ett snabbt genombrott och vi får veta mer om rösträttsbegränsningar efter 1921 av docent Fia Sundevall. Serien avslutas med ett samtal tillsammans med professor Catharina Thörn om arkivens roll och betydelse i det demokratiska samhället idag.
Det första valet till riksdagen med allmän och lika rösträtt för både kvinnor och män genomfördes i september 1921. Att det kunde genomföras var resultatet av en lång kamp med många deltagare som hade pågått ända sedan slutet av 1800-talet.
Men fortfarande vid valet 1921 fanns det grupper som ännu inte var röstberättigade, t ex människor som satt i fängelse eller tog emot fattigunderstöd. Genomförandet av demokratin i Sverige kan bäst beskrivas som en process som pågick under många år och fick sin slutpunkt 1989 då möjligheten att omyndigförklara människor försvann. Lyssna till denna miniserie med gäster som berättar om intressanta skeenden och avgörande händelser under historiens gång.