Lunchföredrag – Finska krigsbarn

Cirka 70 000 barn evakuerades från Finland under andra världskriget och ett par år efter krigsslutet. Barnen evakuerades i första hand till Sverige. Vilka typer av handlingar kan finnas i arkiven gällande dessa krigsbarn? Vad vet vi om barnens resor och de svenska fosterfamiljerna?

Det kommer in många frågor till Riksarkivet om finska krigsbarn, både från barnen själva och från anhöriga. Barntransporterna åren 1939–1944 har kallats "världshistoriens största barnutvandring". Riksarkivet i Stockholm har arkivet Hjälpkommittén för Finlands barn, det var genom denna organisation som de flesta av barnen kom till Sverige.

Det var cirka 70 000 barn som evakuerades från Finland till i första hand Sverige under andra världskriget och ett par år efter krigsslutet. Överföringen av barn skedde med båt och flyg, samt med järnväg över Haparanda när de andra färdsätten blev farliga. De flesta barnen kom till helt främmande människor i Sverige. Av dem blev ungefär 7 000 barn kvar i Sverige.

I lunchföredraget berättar Riksarkivets Ulrica Hofverberg om bakgrunden till kriget och barnomflyttningarna. Du får höra om barnens resor och om de svenska fosterfamiljerna. Ulrica berättar också om och visar olika typer av handlingar som kan finnas i arkiven gällande ett krigsbarn.

Arrangemanget är kostnadsfritt och genomförs digitalt via Zoom.
Föranmälan krävs. Sista anmälningsdag: 27 november.

Du anmäler dig här: https://events.magnetevents.com/Event/finska-krigsbarn-59411

Länk till föredraget skickas till dig med bekräftelsen på din anmälan. Håll lite koll på skräpposten, då bekräftelsemejlet ibland kan hamna där.

Bilden visar finska krigsbarn under andra världskriget, stående på en tågperrong med identifikationslappar runt halsen. Bakom dem står vuxna kvinnor, varav några bär Röda Korset-armbindlar.
Bilden är från arkivet Hjälpkommitténs för Finlands barn, volym K1. Den föreställer lottor och hjälpsystrar som ledsagar barnen på deras resor (här tåg) mellan Sverige och Finland.

Föredraget spelas in och publiceras i Riksarkivets YouTube-kanal i efterhand.

Tid och plats
Fre 29 nov 2024

Kl: 11:30 - 12:30

Digitalt

Sista anmälningsdag: 2024-11-27


Pris: Kostnadsfritt
Längd: 1 timme
Arrangör: Digitalt
Se alla arrangemang