Arkivens dag

Riksarkivet i Täby välkomnar alla till Arkivens dag! Årets tema är "Myter och mysterier".

Program

11.15

1:e arkivarie Bo Lundström visar kartor och berättar om deras historia och de marginalbilder av fantasifulla sjöodjur, mytologiska figurer och heraldiska vapen som många var utsmyckade med. Dessa bilder kunde fungera som komplement till själva kartbilden, vara rena utsmyckningar men också ha en djupare innebörd som kunde avspegla personliga känslor och stämningslägen.


12.15

Ragnar Strandberg, arkivarie i Täbys hembygdsförening, berättar om en av Täbys båtsmän och hans äventyrliga resor under 1800-talet.

13.00

Journalisten och bloggaren Jack Werner berättar den spännande historien om det moderna vikingaskeppet Ormen Friske. Sommaren 1950 satte en grupp unga frisksportare segel för att besöka det Europa som så nyligen härjats av kriget. Resan gick inte enligt planerna, utan skeppet förliste och alla som var ombord omkom. I sin nya bok riktar nu Jack Werner ljuset mot denna händelse.

Missa inte!

I Riksarkivets entré finns en ny utställning vars innehåll anknyter till temat för Arkivens dag ‒ myter och mysterier. Riksarkivets böcker finns till försäljning med extra bra priser just denna dag. Passa på att gå en tipsrunda. Vi bjuder på kaffe med dopp.

 

jack werner 

Jack Werner (bilden) berättar om Ormen Friske klockan 13. Foto: Viktor Fremling.

Tid och plats
Lör 12 nov 2022

Kl: 11:00 - 14:30

Täby (Arninge-Krigsarkivet)
Mätslingan 17


Pris: Gratis
Arrangör: Riksarkivet Täby (Arninge-Krigsarkivet)
Målgrupp: Allmänhet
Se alla arrangemang