Krig: fotodokumentation från Kievs norra förorter den 5 till den 16 april 2022

Nu visar Kungliga biblioteket och Riksarkivet tillsammans en unik fotoutställning som skildrar kriget i Ukraina. Utställningen äger rum i Riksarkivets lokaler i Stockholm fram till 30 september.

Under tio dagar i april dokumenterade "Museum of the History of Ukraine in the Second World War” hur det såg ut strax efter att ryska trupper lämnat norra Kievs förorter. I arbetet ingick att fotografera, intervjua och att samla in föremål för att bevara dem, så att autenticitet och tillförlitlighet behålls.  
 
Kungliga biblioteket och Riksarkivet visar tillsammans ett urval av fotografierna. Många av de miljöer vi ser på fotografierna finns inte längre, de är städade, rensade och återtagna. När kriget är över finns bilderna kvar som bevis och som stöd för minnet för dem som varit med.
 
Utställningen belyser arkivs, biblioteks och museers betydelse för kulturarv och demokrati. Genom deras arbete bevaras material som görs tillgängligt över tid. Riksarkivet och Kungliga biblioteket vill med utställningen visa sitt stöd för Ukraina.
 
I anslutning till fotoutställningen visar Riksarkivet också handlingar från arkiven med koppling till Ukraina, bland annat Filip Orliks konstitution från 1710. Dessutom kommer verk ur Kungliga bibliotekets samlingar med anknytning till Ukraina att visas på bibliotekets samlingsblogg.

Du hittar utställningen i Riksarkivets lokaler på Fyrverkarbacken 13.

Kontakt för arrangemanget
Helena Långström
Tid och plats
Tis 31 maj 2022

Kl: 09:00 - 19:00

Stockholm


Arrangör: Riksarkivet Stockholm
Målgrupp: Allmänhet
Se alla arrangemang