22b_Arkivbilder_ateljetyrsen_8_web.jpg

Den tyske mästerfotografen Lothar Wolleh – en gotländsk doldis

En gästföreläsning av Oliver och Maria Wolleh, med inledning av Tina Messing. Föreläsningen är ett samarrangemang mellan Riksarkivet i Visby och Gotlands Fotografiska Forum.

Lothar Wolleh (1930-1979) var en tysk, krigstraumatiserad ung man som genom ett internationellt rehabiliteringsprogram fick praktik på Hemlin Foto i Visby 1958. Han återvände efter praktikåret till Tyskland och hade stor framgång med sin säregna fotografiska stil, framförallt genom porträtt av dåtidens kända artister och konstnärer. Fram till sin död 1979 hade han en fot kvar på Gotland, genom sin kärlek till ön och gården han köpte i Eksta och återkom varje sommar med sin familj. Han kom också att begravas på kyrkogården i Eksta.

Lothar Wolleh Estate bildades år 2000 under ledning av sonen Oliver Wolleh. Det består av Wollehs omfattande bildarkiv samt ett galleri, Lothar Wolleh Raum, som öppnades i Berlin 2019. Oliver Wolleh och hans svenska fru Maria kommer till Riksarkivet i Visby för att visa bilder, berätta om Lothars konstnärskap och dennes kärlek till ljuset och till Gotland.
Lothar Wolleh är också aktuell genom en utställning på Goethe-institutet i Stockholm 22 oktober-22 december. Utställningen kretsar kring Lothar Wollehs samarbete med den inflytelserika konstnären Joseph Beuys. Båda bodde i Düsseldorf, var internationellt verksamma och sprängde gränser för sina olika konstarter.

Samtal/bildvisning sker i huvudsak på engelska.


Mer information: https://www.lothar-wolleh.com/en

Aktuell utställning på Goethe Institutet: Utställning: LOTHAR WOLLEH: JOSEPH BEUYS - Goethe-Institut Schweden


Bild: Porträtt av Lothar Wolleh 1958 fotograferad av Rudi Fuchs, Hemlin Foto. Riksarkivet i Visby.


 

 

Kontakt för arrangemanget
Maria Larsson Östergren
Tid och plats
Tors 14 okt 2021

Kl: 18:00

Visby
Seminariesalen


Arrangör: Riksarkivet Visby
Målgrupp: Hembygdsforskare, Allmänhet, Akademiska forskare
Se alla arrangemang