Sundets röda nejlika

Författare Conny Palmkvist berättar om en grupp danska motståndsmän och svenska säkerhetspoliser som riskerade sina liv för att rädda så många som möjligt över Öresund ur nazisternas klor år 1943.

En grupp danska motståndsmän och svenska säkerhetspoliser riskerade livet för att rädda så många som möjligt över Öresund ur nazisternas klor 1943. Danskarna gav sig själva täcknamnet Helsingörs syklubb, och med hjälp av poliser i Helsingborg lyckades man fram till sommaren 1944 forsla över nästan 1 500 motståndsmän och flyktingar till Sverige.

Syklubbens Erling Kjaer, som på nätterna kryssade över Öresund i liten motorbåt mellan minfält och tyska jagare, kallades den röda nejlikan. Det här är berättelsen om hur han och de andra nejlikorna ställde upp för sina medmänniskor när nöden så krävde, ofta med risk för sina egna liv. Conny Palmkvist är författare och litteraturkritiker, och har sedan debuten 2005 gett ut fjorton böcker och tilldelats flera svenska priser.

Hösten 2021 är vår plan att erbjuda onsdagscaféer på plats på Arkivcentrum Syd. Vi har dock beredskap att ställa om till digitala föredrag om smittläget förvärras.

Se mer information här: http://arkivcentrumsyd.se/onsdagscafe

 

Tid och plats
Ons 20 okt 2021

Kl: 15:00

Lund
Arkivcentrum Syd, Porfyrvägen 20


Arrangör: Riksarkivet Lund
Se alla arrangemang